Kultura

Naša Haidy med zmagovalci

Sonja Javornik
12. 8. 2015, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po šestih dneh se je s svečano podelitvijo nagrad končal 6. Solo Positivo Film Festival, ki je s selitvijo v Opatijo doživel renesanso in bo v prihodnjih letih zagotovo postal ena od bolj obiskanih poletnih prireditev, saj kombinacija izvrstnih filmov in dobre glasbe ni zanimiva zgolj za poznavalce, ampak tudi za širše občinstvo.

SPFF / Borna Čuk

Zagotovo je bilo tudi nekaj napak. Vsaj tako je na zaključni zabavi ocenil organizator festivala Admir Ćulumarević, ki namerava poskrbeti, da bo v prihodnjih letih organizacija na višji ravni, kot je bila zdaj, ko je na primer našo režiserko Haidy Kancler zmotilo, da je nihče ni niti obvestil, da bo prejela posebno nagrado strokovne žirije, in je zato že bila na poti domov, ko se je začela slovesna podelitev. Vendar če so organizatorji resnično kakšne stvari bolj ali manj uspešno reševali sproti, pa je treba poudariti, da je prav ta domačnost, ležernost tisto, zaradi česar je bilo vzdušje toliko bolj prijetno, prijateljsko. Da ne omenjamo dejstva, da je selektor Zoran Pezo resnično izbral izvrstnih 30 filmov, od katerih jih je bilo nekaj tudi zunaj tekmovalnega programa. Od oskarjevske Gospe iz sobe št. 6, projekcije Amy, ki je pritegnila toliko ljudi, da jih je kar 300 ostalo brez vstopnic (sicer bi bile projekcije lahko še bolje obiskane, vendar se v Opatiji v času sezone res veliko dogaja …), izvrstnih bosanskih glasbenih filmov in predstavitve bizarneža, kot je človek, ki je v srbsko vas »bogu iza nogu« (bogu za hrbtom), kot tam pravijo, pripeljal rok festival … do ne nazadnje izvrstnega slovenskega filma 400 let iskanja, za katerega je prej omenjena Haidy Kancler prejela posebno nagrado. In to na prvem festivalu zunaj naših meja, ki se ga je s tem filmom sploh udeležila. 

SPFF / Borna Čuk

NA FESTIVALU TUDI SLOVENCI

Haidy je sicer 33-letna režiserka, ki je svojo poklicno pot začela kot novinarka RTVS, potem pa je po spodbudnih kritikah režiserjev začela tudi sama ustvarjati dokumentarce in je med drugim predstavila skupino Siddharta. Ne omejuje se sicer samo na glasbo, ki ji je kot violinistki zelo blizu, ampak za naslednje leto že pripravlja film o ekstremnem športniku.

Zaradi bližine festivala ne preseneča, da smo med gosti opazili kar nekaj Slovencev – poleg ekipe, ki je predstavljala kratki film Kdo si ti, tudi Jana Cvitkovića in Zorana Predina, ki sta bila na festivalu že pred leti, ko je potekal v Paklenici.

Promo foto

FESTIVALSKA PRELOMNICA

Letošnja selitev je zagotovo prelomno dejanje v festivalu, ki je zaradi tega tudi spremenil ime iz Starigrad Paklenica Film v Solo Positivo Film festival. Prisotnost župana Opatije in drugih iz ekipe vodstvenih kadrov te občine daje slutiti, da ima tudi mesto velike načrte in da bo še naprej podpiralo festival.

Promo foto

SPFF / Marin Ćuk Vurnek

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste