Slovenija

V Sloveniji poligamija in javna unisex stranišča

STA/M.J.
8. 8. 2015, 09.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prek spletnega orodja predlagam vladi.si državljani vsak mesec posredujejo približno 50 različnih predlogov, od katerih jih nekaj naleti na pozitiven odziv pristojnih organov. Med predlogi je sicer velik delež takšnih, ki so težko uresničljivi, med bolj nenavadnimi je denimo uzakonitev poligamije ali ustanovitev javnih "uniseks" stranišč.

V letu 2015 so državljani prek spletnega orodja predlagam.vladi.si poslali 381 predlogov, kar je povprečno 54 predlogov na mesec. Od novembra 2009, ko so spletno orodje vzpostavili, so uporabniki skupaj poslali 5504 predloge. Približno tretjina oziroma 1915 predlogov je na glasovanju dobilo zadostno podporo in so jih poslali v reševanje pristojnim ministrstvom in vladnim službam. Objavili so 1644 odzivov pristojnih organov, v približno desetih odstotkih primerov pa pristojni organi zamujajo s pripravo odgovora.

STA
Fotografija je simbolična.

Največ predlogov (406) je v reševanje prejelo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, 320 jih je prejelo ministrstvo za infrastrukturo (v preteklosti ministrstvo za promet), 315 ministrstvo za finance in 298 ministrstvo za javno upravo (oziroma ministrstvo za pravosodje in javno upravo).

Kot pojasnjujejo v vladnem uradu za informiranje, je bilo v preteklosti le malo predlogov realiziranih. Zato od februarja letos izbrane predloge mesečno obravnava vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve, ki ga sestavljajo ministri oziroma njihovi državni sekretarji.

Če je pred letom 2015 le 21 predlogov oziroma 1,5 odstotka prejelo pozitiven odziv pristojnega organa, so od februarja letos zabeležili kar 16 predlogov oziroma približno 12 odstotkov vseh obravnavanih predlogov, ki so prejeli pozitiven odziv pristojnega ministrstva oziroma je njihovo implementacijo podprl odbor za državno ureditev in javne zadeve.

Urad vlade za komuniciranje tako trenutno spremlja realizacijo predlogov, ki so v letošnjem letu dobili pozitiven odziv pristojnih organov. Ti se med drugim nanašajo na prepoved veriženja podjetij, uvedbo strožjih predpisov za varstvo pred hrupom, dolžnost preživljanja, obvezno javno objavo diplom, magisterijev in doktoratov, strokovni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije, opijanje mladoletnikov in trimesečni odpovedni rok javnim uslužbencem.

Je pa med predlogi, ki so jih državljani izglasovali, tudi velik delež takšnih, ki so težko uresničljivi. Med bolj nenavadnimi je denimo uzakonitev poligamije ali ustanovitev javnih "uniseks" stranišč. Državljani vladi predlagajo tudi selitev ministrstev po Sloveniji, opredelitev motečega pasjega lajanja kot prekrška, prepoved cerkvenega zvonjenja in uvedbo šolnin.

Eden od uporabnikov je predlagal kastracijo posiljevalcev, drugi pa si je zaželel manj reklam na televiziji. Med predlogi najdemo tudi pobudo, da bi morali zdravniki povrniti stroške šolanja, če "zbežijo" v tujino.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste