Slovenija

DUTB zahteva razrešitev vodstva Save

STA
22. 7. 2015, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je po neuspešnem prevzemu Savinih hotelov na sodišču vložila zahtevo za takojšnjo razrešitev uprave Save - njenega predsednika Mateja Narata in člana Aleša Aberška. V DUTB so prepričani, da uprava Save ni sposobna izpeljati prisilne poravnave družbe, je danes poročala Televizija Slovenija.

STA

"DUTB želi z odhodom uprave preprečiti nadaljnje izčrpavanje podjetja, ki je Savo pripeljalo v situacijo, v kateri je danes," je za televizijo povedala pravna zastopnica DUTB Katja Peček.

Upravi Save očita tudi, da ne sodeluje z DUTB, njenim največjim upnikom. "DUTB je na Savo naslovila že več zahtev po dokumentih in podatkih za pripravo strokovnega načrta finančnega prestrukturiranja, vendar ključnih podatkov od Save ni dobila," je dejala Pečkova.

DUTB je prepričana, da vodstvo Save krši pooblastila, saj v času prisilne poravnave prodaja svoje premoženje, to je Gorenjsko banko. Slaba banka zahteva tudi razrešitev upravitelja prisilne poravnave Save Matjaža Nanuta, ker naj bi delal v korist Save, in ne upnikov. DUTB namreč ne dovoli, da bi vstopila v upniški odbor.

Aberšek je za Televizijo Slovenije očitke DUTB zavrnil. "V upravi menimo, da ne kršimo nobenih zakonskih določil in ne nameravamo odstopiti," je povedal.

DUTB konec maja ni dala soglasja k predlogu načrta preventivnega prestrukturiranja Save in je holdingu zasegla 99,05-odstotni delež družbe Sava Turizem, ki je poleg naložbe v Gorenjsko banko njegovo najpomembnejše premoženje, za holding pa predlagala prisilno poravnavo.

V Savi, ki je zaradi izgube ključnega dela poslovanja, turizma, pristala v prisilni poravnavi, so potezo DUTB označili za nezakonito in se obrnili na sodišče, ki je odločilo, naj DUTB zasežene delnice vrne. Sava z vrnjenimi delnicami sicer ne sme razpolagati.

DUTB je v petek prejela začasno odredbo sodišča, ki ji prepoveduje unovčenje zavarovanj s prodajo ali prilastitvijo delnic izdajatelja Sava Turizem. Pravni zastopnik Save Stojan Zdolšek je za časnik Dnevnik povedal, da odredba še pritrjuje njihovemu mnenju, da je DUTB pri unovčevanju zastavne pravice na delnicah Save Turizma ravnala nedopustno in nezakonito.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste