Slovenija

Padli gradbeni baron

Polona Krušec
22. 7. 2015, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dušan Črnigoj je vpleten v tri sodne postopke. Samo eden od teh je zaključen – Čista lopata. Drugi dve zadevi sta še odprti. Gre za zlorabo položaja in preslepitev. Izreka se za nedolžnega.

STA

Zadeva Čista lopata je bila ena bolj glasnih afer v Sloveniji. Med zapahe je spravila tudi Črnigoja. Spomnimo. Šlo je za sojenje zaradi dogovarjanja pri pripravi ponudb na javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na brniškem letališču in za podkupovanje ter sostorilstvo. Na zatožno klop je sedlo osem osumljenih, med njimi poleg Črnigoja še Hilda Tovšak in Ivan Zidar.

Odsedel kazen

Nekdanji prvi mož Primorja je bil v zadevi Čista lopata obtožen na 14 mesecev zapora in denarno kazen 11.000 evrov. To kazen je odslužil, kazen v drugi zadevi – primeru zlorabe položaja pri prodaji delnic – pa ne, saj je bila sodba na višjem sodišču v Kopru razveljavljena in vrnjena v ponovno odločanje okrožnemu sodišču.

Črnigoj je bil v tem primeru obtožen zlorabe položaja pri prodaji 95.000 delnic Stavbenika, hčerinskega podjetja Primorja. Te naj bi prodal družbi Vital, ki jih je nato pod ceno prodala nazaj Črnigoju in 28 vodilnim zaposlenim v Primorju. Sodišče ga je obsodilo na tri leta zapora in 25.000 evrov denarne kazni, kot stransko kazen pa naj bi Primorju v stečaju moral povrniti skoraj 1,4 milijona evrov, za kolikor naj bi oškodoval podjetje. Potem je prišlo do razveljavitve. Kdaj bo zadeva ponovno na sodišču, ni znano.

Nove obtožbe

Se je pa njegovo ime nedavno pojavilo še na eni obtožnici. Ta njega in Ožbeja Marca, prav tako Ajdovca, ki je bil tisti čas vodja kadrovske službe v Primorju, bremeni zlorabe denarne pomoči prek zavoda za zaposlovanje. Črnigoj in Marc naj bi iz koristoljubja od junija 2010 do maja 2011 pridobila Primorju protipravno premoženjsko korist v skupni višini skoraj 2 milijona evrov. Ta znesek predstavlja vsote na ugodenih zahtevkih za delno povračilo izplačanih nadomestil plač okoli 600 delavcem na začasnem čakanju na delo. Menda del te vsote predstavlja tudi denar, ki bi ga morala družba porabiti za izobraževanje in usposabljanje delavcev, ki se nikoli niso zgodila. Kot je pisalo v obtožnici, menda niti eden od teh delavcev ni bil zares na čakanju, niti na kakšnem usposabljanju.

Denar delavcem

Delavci Primorja sicer še vedno čakajo, da jim bodo končno izplačane plače, ki jim jih družba še dolguje. Stečajni upravitelj Primorja je na srečo uspel prodati toliko imetja družbe, da je prejel okoli 4 milijone evrov, ki bodo večinoma namenjeni prav za poravnavo obveznosti propadle gradbene firme do nekdanjih delavcev. Če bo vse tako, kot mora biti, bodo imeli denar nakazen že v naslednjem mesecu. Prav delavci menijo, da je Črnigoj krivec, da je stabilno podjetje propadlo, saj so firmo zlorabljali za denarna okoriščanja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste