Slovenija

Iz slovenske medicine bi radi izbrisali Brecljevo ime

Polona Krušec
17. 7. 2015, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Napetosti med vodstvom onkološkega inštituta in tamkajšnjim kirurgom Erikom Brecljem ne pojenjajo, pravzaprav jih krepijo novi zapleti. Zadnji, ki buri duhove, je vročitev opomina kirurgu kar v operacijski dvorani. Vodstvo in Brecelj tako nadaljujeta poti na različnih bregovih.

STA

Priljubljeni kirurg, po mnenju javnosti najbolj srčen zdravnik in človek, ki glasno opozarja na nepravilnosti v zdravstvu in luknje v zakonodaji, je prejšnji mesec prejel še en opomin pred odpovedjo, ki si ga je prislužil na račun kršitve delovne obveznosti – zdravljenja bolnika. Menda je bil pacient prikrajšan za zanj najuspešnejše zdravljenje.

STA

Tako je ocenilo vodstvo, medtem ko Brecelj pravi, da je bila za bolnika poteza, ki jo je storil, najboljša in da je želel obolelega zavarovati. Vodstvo mu očita, da konziliju ni predstavil primera, nakar bi odločili, ali je pacient primeren za izbrano metodo zdravljenja ali ne.

Erik Brecelj: "Ti dogodki so posledica mojega opozarjanja na nepravilnosti na inštitutu. Zanje sem očitno moteč in bi se me radi znebili."

Do konca

Brecelj pravi, da so vsi ti dogodki posledica njegovih opozoril na nepravilnosti na inštitutu. Kot pove, je zanje očitno postal moteč in se ga želijo znebiti. Vendar bo šel do konca. Videti je, kot da bi ne glede na to, koliko polen dobiva pod noge, njegovi energija in volja za izboljšanje razmer na onkologiji in v zdravstvu na splošno naraščali –celo premosorazmerno z zapleti.Nič ga ne ustavi. Se bo pa, kot nam je sporočil, nekoliko distanciral od javnosti in medijev, ker želi generalni direktor onkološkega inštituta Janez Remškar napetosti prikazati na napačen način.

Izdali opomin

Brecelj trdi, da opomine prejema, ker jim gre v nos. Sporen je bil tudi način oddaje opozorila, in sicer kar med delom v operacijski dvorani, kar po mnenju predsednika zdravniške zbornice Andreja Možine ni primerno. Za medije je Možina povedal, da je nesprejemljivo, da se zdravniku opozorilo izroči v operacijski dvorani sredi napornega in stresnega dela. Z inštituta so medtem sporočili, da z vročitvijo opozorila dr. Breclju ni bil moten delovni proces. »Vročitev ni bila opravljena med samim potekom operacije, prav tako ne v operacijski dvorani. Varnost bolnika zaradi vročitve opozorila ni bila ogrožena. Vročevalec ni vstopil v sterilne prostore, kot to napačno poročajo mediji,« pojasni služba za odnose z javnostmi inštituta.

STA

Odziv Remškarja

Generalni direktor inštituta meni, da dr. Erik Brecelj s problematiziranjem načina vročanja opozorila odvrača pozornost od razlogov za omenjeno opozorilo. »Vročeno mu je bilo na popolnoma zakonit način, ob upoštevanju vseh varnostnih mehanizmov, ki veljajo za operacijske prostore. Mnogo resnejši pa so seveda razlogi, zakaj je bilo dr. Breclju opozorilo izrečeno,« pojasni Remškar.



Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste