Promet

Avtoprevozniška zbornica za vzpostavitev avtocestne policije

M.J.
17. 7. 2015, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Avtoprevozniški zbornici opozarjajo na po njihovem alarmantno stanje v avtoprevozništvu z vidika zastarelega, prezapletenega in za panogo škodljivega predpisanega okolja. Med drugim navajajo, da se varnost v cestnem prometu zadnje leto izredno slabša in si prizadevajo za vzpostavitev avtocestne policije.

STA

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v zbornici, morata biti varnost in zdravje poklicnih voznikov prioriteti države, zato je treba predpise poenostaviti in dosledno nadzirati njihovo izvajanje. Poklic voznika je, kot poudarjajo, med najzahtevnejšimi poklici, zato se je treba do posameznika in do avtoprevozništva v celoti obnašati skrajno resno in strokovno.

"Improvizacija in lahkomiselnost odpade. Zadnji primer nezgode na avtocesti jasno kaže na to, kam lahko pripelje nestrokovna, nepravilna in nekorektna obravnava voznikov," so zapisali v Avtoprevozniški zbornici in tako spomnili na hudo nesrečo na primorski avtocesti v tem tednu, ko je voznik tovornjaka trčil v osebno vozilo, ki je stalo na počasnem pasu, v nesreči pa so umrli štirje ljudje v osebnem vozilu.

Vozniki po navedbah zbornice sicer opravijo temeljno poklicno kvalifikacijo, a to že vsa leta izvajajo ljudje brez ene ure izkušenj iz avtoprevozništva.

Varnost v cestnem prometu se zadnje leto izredno slabša. Slovenske avtoceste po prepričanju zbornice nujno potrebujejo avtocestno policijo, "saj smo priča vsakodnevnim vožnjam v nasprotno smer, popravilom na odstavnih pasovih in kriminalnim ravnanjem".

V zbornici še pravijo, da je avtoprevozništvo ožilje gospodarstva in spada v kritično infrastrukturo države, zato je država soodgovorna za stanje. Avtoprevozniki se dnevno soočajo z administrativnimi ovirami in preobsežno birokracijo, kar negativno vpliva na konkurenčnost.

Opozarjajo tudi na razpršeno zastopanje interesov avtoprevoznikov, kar slabo vpliva na njihove izhodiščne pogajalske sposobnosti in posledično na njihov položaj. Zato bo Avtoprevozniška zbornica svoje aktivnosti usmerila k povezovanju vseh deležnikov v avtoprevozništvu in vzpostavila ustrezen dialog, ki mora biti podrejen vsakodnevnim težavam in v korist avtoprevoznikov.

V Konfederaciji slovenskih sindikatov pa so medtem v današnjem sporočilu izrazili prepričanje, da pogoji za počitek voznikov tovornjakov ne omogočajo počitka, ki ga določa delovnopravna zakonodaja za delavce in še posebej strožja za poklicne voznike. Varnost in zdravje pri delu poklicnih voznikov in ostalih udeležencev v cestnem prometu je zato ogrožena.

Po njihovem je zato skrajni čas, da država sprejme predpise, ki bodo voznikom tovornjakov omogočali počitek za varno in zdravo opravljanje njihovega napornega poklica, še posebej v vročih poletnih dneh. Za ustrezen počitek poklicnih voznikov v poletni vročini je nujno treba predpisati obvezno vgradnjo in uporabo dodatne klimatske naprave v tovornih vozilih, ki delujejo neodvisno od delovanja motorja, so zapisali v konfederaciji, kjer so tak predlog že posredovali pristojnim.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste