Slovenija

Odpis dolgov ljudem v socialni stiski bo brez davčnih posledic

STA
16. 7. 2015, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

DZ bo v petek po nujnem postopku odločal o predlogu zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov. Če bo sprejet skupaj z dopolnili, bo upnikom in dolžnikom omogočil sporazumen odpis dolga brez davčnih posledic. V ponedeljek pa bodo vlada in upniki sklenili sporazum o izvedbi odpusta dolgov, so danes povedali na ministrstvu za delo.

Profimedia

Podjetja, ki bodo odpisala dolg, po predlogu ne bodo plačevala DDV, posamezniki pa ne akontacije dohodnine, je novinarjem danes povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Kot je dejala, bodo odpisovali dolgove, nastale pred letom 2014. Sporazum o odpustu dolga bo lahko sklenjen med 1. avgustom letos in 31. januarjem 2016.

Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih treh dohodkovnih razredov.

Dolžnik je tudi t. i. povezana oseba, torej oseba, navedena v odločbi o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka in se njeni dohodki in premoženje upoštevajo pri ugotavljanju materialnega položaja v skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Potencialnih upravičencev za odpis dolga je približno 100.000, je dejala ministrica.

V projektu bodo sodelovala podjetja energetike, elektro podjetja, upravniki, zavarovalnice in banke. Kot lastnice komunalnih podjetij, vrtcev in osnovnih šol bodo sodelovale občine. Finančna uprava RS bo upravičencem odpisovala zneske do 50 evrov, denimo denarne kazni za prometne prekrške ali znesek dohodnine.

Odpisovali se bodo tudi preveč nakazani socialni prejemki, tako denarna socialna pomoč, otroški dodatek in varstveni dodatek. Najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov, zato bo eden od kriterijev za odpust dolga tudi vrstni red vlog.

Država, podjetja in občine se bodo o tem, koliko dolga bodo odpisale posamezniku, lahko odločile same.

Odpust dolgov je del vladnega projekta pomoči najšibkejšim, katerega del je tudi pomoč deložiranim družinam in posameznikom ter nedotakljivost socialnih prejemkov v postopkih izvršbe.

Reševanja problematike deložiranih družin so se lotili skupaj z Rdečim križem Slovenije, Slovensko Karitas in Zvezo prijateljev mladine Slovenije ter republiškim stanovanjskim skladom. Deložirani bodo lahko začasno nastanjeni v 12 nezasedenih stanovanjih sklada v Ljubljani in drugih krajih Slovenije.

V vladni projekt pomoči najšibkejšim sodi tudi novela zakona o izvršbi in zavarovanju, po kateri so denarna socialna pomoč, varstveni, otroški in pod določenimi pogoji veteranski dodatek izvzeti iz izvršbe.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste