Slovenija

Mariborčanka Maja bo šla do konca!

Gabrijel Toplak
10. 7. 2015, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zgodba Mariborčanke Maje Edelsbruner, ki ima neporavnane račune s prejšnjim delodajalcem, ni osamljen primer, saj naj bi »kratko« potegnila še Anita Rižnik, ki se je v podjetju zaposlila tik po njenem odhodu. Obe iščeta pravico pri pristojnih službah in želita tisto, kar jima pripada

Arhiv Svet24

Oktobra lani objavljena zgodba 26-letne Mariborčanke Maje Edelsbruner, ki je, kot je dejala, delala v slabih delovnih pogojih, poleg tega pa ji tamkajšnje podjetje Florina Vrtni centri (nekdanji delodajalec, op. p.) dolguje štiri mesečne plače, dva regresa in plačilo prispevkov v višini okoli 6500 tisoč evrov, je sicer doživela epilog na sodišču, vendar, kot kaže, ni edina.

VSAJ PLAČE

Njeni zgodbi se je zdaj »pridružila« še Anita Rižnik, še januarja zaposlena v Florini Vrtni centri . »Morala sem jim zagroziti z mediji in tožbo, če ne bom dobila izplačanega, kar mi pripada. Vsega še nisem dobila. Še vedno mi dolgujejo prispevke. Izplačane imam vsaj plače, sem pa o tem seznanila tudi pristojne službe,« je pojasnila Rižnikova, ki pravi, da je, zanimivo, dobila izplačilo plače iz družbe Florina in ne iz Florina Vrtni centri, kjer je bila zaposlena.

Arhiv Svet24

SAMO ŠE PO PRAVNI POTI

Pripoved Rižnikove je po mnenju Edelsbrunerjeve nadvse podobna njeni. »Ko sva si izmenjali telefonski številki, je najin pogovor trajal več kot pol ure. Ugotovili sva, da se prenekatere zadeve nadvse ujemajo,« doda Edelsbrunerjeva, ki stik s prejšnjim podjetjem »ohranja« samo po pravni poti. »Dokaze in preostale stvari, povezane s tožbo, sem predala odvetniku, saj sem imela s strani delovnega sodišča v Mariboru odobreno brezplačno pravno pomoč.

Minilo je več mesecev, in ko sem najmanj pričakovala, sem kar naenkrat prejela pismo tega sodišča s sodbo, ki me je razveselilo. Sodba (hranimo je v uredništvu, op. p.) je bila v mojo korist in po podatkih, ki jih imam, se bivši delodajalec nanjo ni pritožil ter ves čas sploh ni odgovarjal na pozive z delovnega sodišča. Po mojem je priznal vso krivdo, za katero je tudi odgovoren,« z grenkim priokusom ugotavlja Edelsbrunerjeva, ki jo kljub vsem nepravilnostim navkljub veseli dejstvo, da je spoznala sodelavko, ki se lahko s skoraj isto zgodbo
pri istem delodajalcu poistoveti z njo. Kljub temu se je odločila za izvršljivost sodbe, o nepravilnostih, ki so se ji zgodile, pa »seznanila« tudi policiste.

ŠLA BO DO KONCA

V petih mesecih, ko je bila zadeva na policiji, jih je večkrat poklicala, po dolgem čakanju jo je policist vendarle razveselil, saj ji je rekel, da se njen primer ni ustavil, ampak je bila ovadba poslana na mariborsko okrožno državno tožilstvo, kjer zadevo preiskujejo. Podjetje Florina Vrtni centri je tudi kazensko ovadila, zdaj pa čaka še na odločitev tožilstva oziroma začetek obravnav med njo in toženim podjetjem.

Ob tem jo preseneča podatek, da lastnica ni več Suzana Kokol, ampak njen mož Franc. »Zelo jezna in razočarana sem nad vsemi pravnimi postopki, kaznimi in podobnim. Ne zdi se mi pošteno in pravično, da lahko delodajalec ostane dolžan znesek plač in regresa, odpravnine ter odškodnine v višini 6500 evrov, na koncu pa moram sama plačevati vse nadaljnje postopke (izvršbe …). Kot da ne bi bilo dovolj, da sem bila brez plač oziroma dohodka. Pričakovala bi takojšnjo pomoč ustanov, ki so pristojne za kaznovanje takšnih nepravilnosti. Vseeno sem odločena, da bom šla do konca. Želim tisto, kar mi pripada,« je poudarila sogovornica in dodala, da je zaradi tega z njo trpela tudi njena družina, s katero živi v podnajemniškem stanovanju. »Žalostno je, da bi meni ali komurkoli drugemu, če ne bi plačala kakšne položnice, takoj zagrozili s tožbo in bi na računu takoj imela izvršbo,« je sklenila Edelsbrunerjeva.

BREZ ODZIVA

Zgodbo smo – kot tudi pri pisanju prvega članka – preverjali v podjetju Florina Vrtni centri. Novinarsko vprašanje smo naslovili tako na upravo podjetja kot neposredno na Franca Kokola. Če smo odgovor v »prvem poskusu« dobili razmeroma hitro, tokrat po več dneh čakanja ni bilo tako.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste