Slovenija

S prodajo slik do prepotrebnih terapij za 3-letnega Vida

Gabrijel Toplak
7. 7. 2015, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slikar Rajko Ferk se je povezal z Natašo Švikart Žumer, ki vodi humanitarni MAUS in ima precejšnje izkušnje na področju dobrodelnosti. Oba pa enotno menita, da so skupaj lahko močnejši, zato so vse sile ponovno usmerili k 3-letnemu dečku, ki resnično potrebuje pomoč. Samo ena terapija zanj stane 50 evrov.

Gabrijel Toplak

V Vinagovi vinoteki v Mariboru, ki je v zadnjem času že po tradiciji prizorišče različnih humanitarnih zadev, se nadaljuje humanitarna akcija za pomoč 3-letnemu Vidu Rudolfu.

Skupaj še močnejši

Vid, kot smo že pisali, se je rodil v 26. tednu nosečnosti, kar tri mesece prezgodaj. Utrpel je dve možganski krvavitvi, ki sta za seboj pustili gibalno oviranost leve strani telesa. Potrebuje prilagojen voziček in veliko stvari, za katere mnogi sploh ne vedo, da obstajajo. In tukaj je »na sceno« ponovno stopil slikar Rajko Ferk, ki je že večkrat organiziral najrazličnejše dobrodelne akcije. Tokrat je k sodelovanju povabil humanitarni MAUS.

»Na dobrodelni dražbi aprila v Holmes Pubu, kjer so od februarja poleg zbiranja zamaškov 10 centov od vsake prodane kave namenili Vidu, so ostale štiri slike slikark Irene Ferk, Albine Kragelj, Darinke Horvat in moja. Zdelo se mi je prav, če se povežem z Natašo (predsednico društva MAUS, op. p.), s katero pogosto sodelujeva. Skupaj smo močnejši, in če jih uspemo prodati, lahko še dodatno pomagamo Vidu,« je poudaril Ferk in dodal, da so »njihove« slike ustrezno označene, komu bo namenjen izkupiček.

Za družine 37.000 evrov

Na vegetarijanskem pikniku in prek spleta Slike bodo naprodaj že na tradicionalnem avgustovskem vegetarijanskem pikniku na Limbuškem nabrežju, poskusili pa bodo tudi prek spleta. Obljubljajo, da bodo vztrajali tako dolgo, dokler ne bodo uspeli in bodo Vidu lahko namenili celoten izkupiček.

Nataša Švikart Žumer, ki vodi humanitarni MAUS (kratica za Mariborski ustvarjalni sejem, op. p.), pa pravi, da so v treh mesecih (marec, april in maj) družinam Temnik, Kovačič, Strassberger, Janžekovič in Rudolf pomagali s 17.213 evri. »V trgovinah Spar po Sloveniji imamo postavljene stojnice z zbiralnimi skrinjicami, kjer zbiramo prostovoljne prispevke. Od lanskega oktobra nam je za družine, ki so potrebne pomoči, uspelo zbrati že več kot 37.000 evrov,« pojasnjuje Švikart Žumerjeva.

Za pomoč Vidu se je odločila, potem ko ji je njegova mamica dejala, da samo ena terapija stane 50 evrov. »Za zdaj nam je uspelo zbrati 3700 evrov, kar naj bi bilo dovolj za tri sklope terapij,« pove sogovornica. Veselijo pa jo podatki, da tovrstne terapije osebam s cerebralno paralizo, kot ji povedo, zelo pomagajo, otrokom pa izboljšujejo kvaliteto življenja. »Nekateri celo shodijo,« pove Švikart Žumerjeva.

Ob Vidu še Tilen

Priznava pa, da so njeno pozornost pri zbiranju pomoči za Vida pritegnili tudi zamaški, ki so jih zbirali po šolah, pozneje pa še dražba, na kateri so zanj zbrali le nekaj več kot 400 evrov. »S takšnim zneskom si Vidova mamica, žal, ne more veliko pomagati,« je pojasnila Švikart Žumerjeva, ki pozdravlja Ferkovo odločitev, da jim podarijo štiri neprodane slike.

»Prodajali jim bomo že na tradicionalnem avgustovskem vegetarijanskem pikniku na Limbuškem nabrežju, kjer bomo pripravili sejem Maus, pa tudi prek spleta bomo poskusili. Tako dolgo, dokler nam ne uspe, in bomo lahko celoten izkupiček namenili Vidu,« je razložila Švikart Žumerjeva in napovedala že novo humanitarno akcijo. Denar zbirajo prek Rdečega križa Radlje ob Dravi tudi za nakup 4900 evrov vredne klančine, ki bo 13-letnemu Tilnu Kozjaku iz Brezna pri Radljah ob Dravi omogočala lažji dostop z vozičkom v vozilo.

»Fant ne hodi in ne govori. Ne zmore samostojno jesti, zato ga hranijo po cevki skozi trebuh. Starši mesečno odštejejo za hrano 300 evrov, dva zdrava otroka pa sta zaradi tega izredno prikrajšana,« je razložila Švikart Žumerjeva. Obenem pa zaključila: »Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila celotni ekipi prostovoljcev, vsem darovalcem in donatorjem, ki imajo odprto srce in posluh za ljudi v stiski. Posebej pa tudi vodstvu trgovin Spar, brez katerih nam ne bi nikoli uspelo zbrati toliko denarja za ljudi, ki so potrebni pomoči.«

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste