Slovenija

Evropska sredstva – bližnjica do odpuščanj

Anej Korsika
6. 7. 2015, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropska sredstva predstavljajo bližnjico do rezov, zato bi lahko tudi mi razmislili o tem, da bi našo vlado financirali na isti način. Vsakič znova bi zaprosili za sredstva, in če jih ne bi dobili ter bi zmanjkalo denarja za plače ministrov in ministric, bi enostavno rekli: »To ni v naši pristojnosti.«

sta

Več kot 60 informatorjev, strokovnih sodelavcev na centrih za socialno delo, (CSD) bo kmalu ostalo na cesti

Zaposlila pa jih je država leta 2012, ko so na centrih uvajali nov informacijski sistem. Ta je bil uveden tako na hitro in nepremišljeno, da so postale čakalnice centrov ozka grla, ki jih zaposleni enostavno niso več mogli obvladati.

Famozna inovativna doktorska shema

Shema iz leta 2011 naj bi nadomestila sistemsko urejeno financiranje doktorskega študija, ko je vsak študent dobil plačane vsaj pol šolnine. Od sheme ni ostalo nič. Kdor hoče danes vpisati doktorat, ga mora plačati iz svojega žepa, država, ki tako rada govori o “družbi znanja” pa se s tem ne obremenjuje.

Katastrofa že avgusta

V zmedi, ki jo je povzročilo takšno lahkomiselno uvajanje sistema in igračkanje z usodami ljudi, so informatorji »reševali življenja« tako zaposlenim kot prosilcem za socialno pomoč. Naval prosilcev so obvladali, tako da so delovali kot semaforji, ki so usmerjali ljudi. Skupaj z njimi so pogledali, v kakšni stiski so, kateri obrazec morajo izpolniti, jim ga pomagali izpolniti in jih napotili do pravega okenca.

Praviloma imajo centri vsako leto dva navala, ko se močno poveča število vlog, enega ob koncu koledarskega leta in drugega konec avgusta. Čez slaba dva meseca se tako spet bliža prava mala katastrofa in brezobzirnost države bo ponovno zasijala v polni luči. Ministrica Anja Kopač Mrak si je nad vsem skupaj že umila roke, češ da gre za evropska sredstva, na katera ona nima vpliva. Pa je res tako? Da gre za začasna in namenska sredstva, ki se bodo nekega dne iztekla, je bilo jasno že prav od začetka. Težava zaradi tega, ker se je ministrstvo sprenevedalo, da ne obstaja, ni bila nič bolj rešena, zdaj ko je postala situacija kritična, pa spet pravijo, da stvari niso v njihovi pristojnosti.

Dve hitrosti

Ozadje nam je pojasnil Mitja Svete, doktorski študent socialnega dela in nekdanji sodelavec kriznega centra CSD Koper. »Informatorje so morali uvesti, sistem bi se drugače sesul. Ljudje so ob uvedbi novega sistema delali ob sobotah in nedeljah, pogosto neplačane nadure,« je povedal Svete. Sicer pa je sociala že tako na udaru in že zadnjih nekaj let nepretrgoma izgublja število zaposlenih. Kot pravi Svete, to poteka na več različnih načinov, prek neposrednih rezov in pa prek bolj domiselnih in »mehkih« metod. Na primer prek ukinjanja sistematiziranih delovnih mest – ko se nekdo upokoji, država enostavno ne odobri nove zaposlitve. Posledično tudi znotraj CSD-jev velja sistem dveh hitrosti. Na eni so, tako Svete, ljudje, ki so se zaposlili še v času Jugoslavije ali pa v tako imenovani »zlati dobi LDS«. Na drugi pa tranzicijska in krizna generacija.

Mitja Svete, doktorski študent socialnega dela Informatorji so nujno potrebni za nemoteno delovanje centrov za socialno delo, ministrstvo pa se spreneveda, kot da bi šlo za enkraten projekt.

Pritlehni način

Prav krizna generacija pogosto opravlja najbolj »umazana« dela, čeprav je to od centra do centra lahko zelo različno. Njihove pogodbe za določen čas se nenehno podaljšujejo. Že tako so socialni delavci praktično najslabše plačani v celotni javni upravi, poudarja Svete. Manever z evropskimi sredstvi pa je po njegovem skrajno prozoren in pritlehen način odpuščanja, za katerega bi ministrstvo moralo prevzeti odgovornost, pa je ne. Podobno kot pri samostojnih podjetnikih, ki za naročnika opravljajo delo, ki bi terjalo pogodbo o zaposlitvi, pa jih ti, ko jim ustreza, »odpustijo« tako, da jim ne dajo novega naročila, se ministrstvo tu obnaša do informatorjev. Ti so nujno potreben del za nemoteno delovanje centrov za socialno delo, ministrstvo pa se spreneveda, kot da bi šlo za enkraten projekt. V tem duhu bi na ministrstvu lahko rekli samo še: »Bilo je lepo, dokler je trajalo.« Vendar to ni osamljen primer.

Tudi na področju visokega šolstva so evropska sredstva vse pogosteje priročen izgovor za proračunske reze. Spomnimo, leta 2011 je visokošolsko ministrstvo in takratni minister, Gregor Golobič, vpeljalo tako imenovano »inovativno doktorsko shemo«. Seveda se je tudi njej čas že iztekel in tudi po njej ni ostalo prav ničesar …

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste