Slovenija

Ostaja gospodar Pohorja

Gabrijel Toplak
3. 7. 2015, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po izteku polletnega podaljšanja pogodbe naj bi v mestnem svetu odločali o dolgoročni podelitvi koncesije, turistični delavci pa želijo tudi na druge aktivnosti.

STA

Tudi prihodnja zimska sezona na mariborskih smučiščih ostaja v rokah mestnega avtobusnega prevoznika Marprom, ki je po lanskem propadu Športnega centra Pohorje tik pred začetkom zime dobil koncesijo za upravljanje Pohorske vzpenjače in drugih naprav.

Zima ni pod vprašajem

Župan Andrej Fištravec bo namreč mariborskemu javnemu podjetju Marprom še za pol leta podaljšal koncesijo za upravljanje z žičniškimi napravami, že prihodnji teden pa naj bi tudi začeli z rednim remontom omenjenih naprav. Direktor Marproma Bernard Majhenič, ki je preteklo sezono na Mariborskem Pohorju ocenil za »več kot dobro«, saj so kljub številnim dvomom in nekoliko toplejši zimi našteli 110 smučarskih dni ter ustvarili dobiček, je sprva zaradi visokih potrebnih vlaganj v infrastrukturo na smučiščih vztrajal pri podelitvi dolgoročne koncesije. Zdaj je privolil v šestmesečno podaljšanje, s katerim se bo seznanil tudi mestni svet. »To je nujno potrebno, saj drugače prihodnje sezone ne bo,« je poudaril Majhenič in dodal, da res nekoliko zamujajo z remontom, vendar se še vedno lahko dobro pripravijo na novo zimsko sezono.

Preprečiti odtekanje denarja

Ob tem je Majhenič postavil pogoj, da občina zagotovi denar za servisiranje naprav. »Gre za vlaganja v osnovna sredstva občine, zato z direktorjem mestne uprave iščeva rešitev, da bomo zagotovili ta namenski vir iz proračuna. Omogočili bi generalni remont vseh žičniških naprav na Mariborskem Pohorju,« je pojasnil Majhenič, ki bi zanj potreboval približno pol milijona evrov. »Rešitev bomo našli,« pa je zatrdil direktor mestne uprave Bojan Babič. Po izteku zdajšnjega polletnega podaljšanja pogodbe z Marpromom naj bi v mestnem svetu odločali o dolgoročni podelitvi koncesije. »V tem času se bo izoblikoval dokončni model, ki ga bomo lahko jeseni v miru sprejeli,« je pojasnil Fištravec, saj je treba, dodaja, na Pohorju vzpostaviti nov poslovni model, ki bo preprečil »odtekanje« javnega denarja, kar se je dogajalo v preteklih letih.

Celovita rešitev Pohorja

Janja Viher, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, pravi, da je treba poskrbeti tudi za druge aktivnosti, s katerimi bi Pohorje zaživelo kot prava turistična destinacija. V delovni skupini Izzivi Pohorja, ki naj bi pripravila celovito rešitev in je sestavljena s predstavnikov občin Maribor in Ruše ter gospodarstva, med drugim razmišljajo o novi ponudbi, povezovanju ponudnikov, ustrezni signalizaciji ter skupnih promociji in pridobivanju finančnih virov za investicije. Janja Viher: »Nujnosti skupnega delovanja so se začeli zavedati tudi predstavniki turističnega gospodarstva in so v to tudi pripravljeni vlagati svoja sredstva, če bodo vedeli, za kaj se ta sredstva porabljajo«. Je pa po besedah Majhneniča pomembna poletna dejavnost na Pohorju kolesarski park, za katerega je že bilo izdano okoljevarstveno dovoljenje. »Zdaj čakamo še dokument zavoda za gozdove. Po naših načrtih bi začeli traso čistiti naslednji teden,« je sklenil Majhenič.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste