Slovenija

Prodani NKBM se novi lastniki predstavljajo kot strateški partner

Luka Tetičkovič
3. 7. 2015, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Včeraj so se v pravkar odprodani banki NKBM predstavili novi lastniki. V torek sta jo namreč kupila ameriški investicijski sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

NKBM

Apollo in EBRD bosta v lastništvu NKBM vztrajala od 5 do 10 let, kljub temu pa zaposlenim obljubljata, da se bosta obnašala kot strateška lastnika. Čeprav so že pred leti mnoge revizije napovedovale, da bo morala skupina NKBM odpustiti do 400 ljudi, novi lastniki o tem naj ne bi razmišljali. »Prvi vtis je tako pozitiven, da kar ne morem verjeti, da je to res,« je glede internega sestanka z novimi lastniki za Svet24 povedala Mira Štiher, predsednica sindikata NKBM. »S predstavitvijo smo v sindikatu zelo zadovoljni. Nova investitorja napovedujeta bolj optimistično prihodnost. V sindikatu bomo sicer še vedno pozorno spremljali nadaljevanje postopka, a so nas za zdaj predstavniki Apolla in EBRD s predstavljenimi razvojnimi načrti pomirili,« dodaja Štiherjeva.

Kupci in kupljeni zadovoljni

S svojo prvo uspešno investicijo je v imenu Apolla zadovoljen tudi njegov predstavnik Michele Raba: »V Novi KBM vidimo velik potencial za nadaljnjo rast in razvoj.« Na predstavitvi se je zavezal, da bodo storili vse, da banki povrnejo sloves, in da bo ta še naprej pomemben dejavnik pri gradnji uspešne nacionalne ekonomije. Zavezal se je tudi, da bodo močan partner upravi in da bodo skrbeli za razvoj talentov v podjetju ter privabljali nove in da bodo nadaljevali politiko podpore lokalnemu okolju.

Predstavnica EBRD Aparna Rao se veseli sodelovanja z Apollom: »Dobro je, da smo investitorji združili moči, predvsem pa izkušnje s področja prestrukturiranja v finančnem sektorju in poznavanje specifičnosti lokalnega trga. To je dober temelj za utrjevanje položaja in zaupanja banke na trgu.«

Prešerne volje je tudi predsednik uprave NKBM Robert Senica, na srečanju je izjavil: »Tako vodstvo banke kot zaposleni smo zelo zadovoljni, da je postopek zaključen in da je negotovosti konec. Prav tako sem zadovoljen, da so zaposleni nove investitorje sprejeli pozitivno in z iskrenim zaupanjem v njihove načrte glede razvoja Nove KBM. Pogledi vodstva Nove KBM in novih lastnikov so uprti v isto smer, to je v zagotavljanje nadaljnje rasti in razvoja banke.«

Twitter

Evropska komisija prepovedala

Mediji so pred mesecem poročali, da je Evropska komisija s slovensko vlado skovala nekakšne dokumente, ki so »narekovali zmanjšanje kreditiranja, zapiranja poslovalnic in odpuščanj,« tako je vsaj potrdil bivši predsednik uprave NKBM. Kakšna je točna vsebina dokumentov, ostaja skrivnost, saj so podatki v objavljenih odločbah komisije prekriti.

Mladina je vseeno izbrskala nekaj podrobnosti, Slovenija naj bi se zavezala, da bo do leta 2017 zaprla 22 poslovalnic od približno 80. Prav tako naj bi se tako NKBM kot NLB zavezali, da bosta v letu 2014 podeljevali izključno kredite, pri katerih bo donos višji od 7 odstotkov. S tem so jih naredili efektivno nekonkurenčne, saj so ostale banke ponujale veliko ugodnejše kredite. Vlada Mira Cerarja je obstoj teh tajnih reči po nareku Bruslju jasno zanikala, čeprav so bili naslednik vlade, ki je ogromne dokapitalizacije bank upravičevala s potrebo po zagonu kreditiranja.

Na NKBM smo naslovili vprašanje, ali so se z menjavo lastnikov te zaveze sprostile, a do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste