Slovenija

Pri njih so krivci za zlom sistema v zaporih, v Sloveniji pa je dala država bankam potuho

STA/G.G.
18. 6. 2015, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetovalka islandske vlade pri preiskovanju propada bančnega sistema Eva Joly je s predstavniki slovenskega bančnega sistema in tožilstva danes delila svoje izkušnje pri preiskavi bančne luknje, ki je Islandijo pahnila v recesijo. Medtem ko je Islandija obsodila številne bankirje, pa se Slovenija šele spopada s preiskavami.

Arhiv Svet24

Reuters

Islandija se je leta 2008 čez noč soočila s propadom bank in ogromno bančno luknjo. V zameno za pomoč Mednarodnega denarnega sklada se je zavezala reformam in obširni privatizaciji, ki so močno spremenile življenje državljanov, podobno kot se sedaj dogaja Grčiji, je na današnjem tretjem popoldnevu za korporativno integriteto v poslovni praksi na ekonomski fakulteti v Ljubljani dejala Jolyjeva.

Da bi postal ribič, po njenih besedah na Islandiji potrebuješ štiri leta trdega dela, da postaneš bančnik, pa tri tedne usposabljanja. Zadovoljna je, da so vsi nekdanji vodilni v islandskih bankah, odgovorni za zlom sistema, sedem let po začetku preiskave v zaporih. To je bilo po njenem mnenju mogoče le zato, ker so državljani terjali odgovornost, politiki pa jim niso mogli oporekati.

Ob začetku preiskave bančnega sistema Islandija ni imela nobeni primerljivih predhodnih izkušenj, preiskovalci se dotlej še niso srečali s podobnimi primeri, na sredini preiskave pa je v njej sodelovalo več kot 80 ljudi, večinoma mladih in predvsem tujcev. "Islandija ima tako malo državljanov, pa še ti se med sabo večinoma vsi poznajo," je Jolyjeva opisala težave pri iskanju preiskovalcev. Poudarila je, da so za učinkovito preiskavo bančne kriminalitete potrebni predani preiskovalci in trden sodni sistem na vseh ravneh.

Posojila odobrena na podlagi političnih vezi, poznanstev in nepotizma

O slabih bančnih praksah v slovenskem bančnem sistemu je spregovorila viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić. Izpostavila je, da so v okviru inšpekcijske skupine pri pregledu delovanja bančnega sistema ugotovili, da so bila posojila velikokrat odobrena kljub pomanjkljivi dokumentaciji in nezadostni analizi kreditojemalcev. Dodala je, da so bila nekatera posojila očitno odobrena na podlagi političnih vezi, poznanstev in nepotizma.

V Sloveniji se s preiskavo bančne kriminalitete zadnja tri leta ukvarja tudi višji državni tožilec Jože Kozina, ki je opisal težave v preiskavi. "Ker gre za izjemno težek problem, smo se odločili, da pred jesenjo, ko bodo sprejete nekatere večje odločitve, obiščemo vse večje banke v Sloveniji," je dejal. Na ta način želi specializirano državno tožilstvo ugotoviti, kako bančniki razumejo mejo med običajno poslovno prakso in kaznivimi dejanji.

"Ključna napaka države je bila, da je pokrila vse izgube bank in jim dala potuho, račun pa bo izstavljala še našim vnukom," je ocenil tožilec. Prav te banke pa po njegovem mnenju sedaj niso prav zagrizene za iskanje krivcev, saj so svoje težave že rešile.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste