Slovenija

Sindikat ministrstva za obrambo poziva k izplačilu nadur vojakom

STA
18. 6. 2015, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sindikat ministrstva za obrambo je ministrico Andrejo Katič in načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirja Andreja Ostermana pozval k plačilu delovnih nadur pripadnikom vojske, ki so in bodo posredovali zahtevo za varstvo pravic glede plačila dodatka za delo preko polnega delovnega časa. V nasprotnem primeru sindikat napoveduje tožbe.

STA

Sindikat se v zahtevi sklicuje na stališče vrhovnega sodišča v zvezi s tožbo, ki jo je sprožil Policijski sindikat Slovenije (PSS). Vrhovno sodišče je v tem primeru med drugim poudarilo, da je načeloma delavec za delo (tako redno kot nadurno) upravičen do plačila, vendar je tudi kompenzacija opravljenih nadur s prostimi urami primerna odmera za nadurno delo, če ob tem delodajalec še izplača dodatek, ki je predviden za siceršnje plačilo nadurnega dela.

V SMO zahtevajo, da se pripadnikom Slovenske vojske izplača dodatek za delo preko polnega delovnega časa v višini 30 odstotkov osnovne bruto urne postavke za vse nadure, nastale ob zaključku vsakega posameznega polletnega referenčnega obdobja.

Kot so zapisali, gre za nadure, ki niso bile nikoli izplačane, ampak prenesene v naslednja referenčna obdobja. Nadure so bile mimo volje pripadnikov vojske enostransko odrejene, v določeni meri kompenzirane, in sicer v obliki prostih ur po razporedu dela. V določenem obsegu pa so ostale celo neizkoriščene in hkrati neplačane, so še izpostavili na sindikatu.

Kot navajajo, je iz sodbe vrhovnega sodišča mogoče razbrati, da so bile pripadnikom SV množično kršene pravice iz delovnega razmerja že več let z izogibanjem in odlašanjem poštenemu izplačilu.

Če ministrica in generalštab SV ne bosta spoštovala poziva, bodo v SMO primorani oškodovane pripadnike pozvati k vlaganju tožb, s tem pa se bo posledično povišal dolg zaradi sodnih stroškov in teka zakonskih zamudnih obresti, ki jih bodo vsi tožniki izrecno zahtevali s tožbami, še piše v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za obrambo so medtem za STA pojasnili, da z vsemi sindikati, ki delujejo v okviru ministrstva, vodijo stalen sindikalni dialog. Pred tednom dni pa se je z vsemi sindikati srečala tudi Katičeva. Vprašanje izplačila nadur bodo, kot so poudarili na ministrstvu, razrešili na podlagi veljavne zakonodaje.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste