Slovenija

Gorenak opozarja, da SDS s pismom ne zahteva ničesar

STA
17. 6. 2015, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Poslanec SDS Vinko Gorenak po novici, da je vodstvo SDS predsednikom republike, vlade in državnega zbora poslalo pismo s predlogom za sestanek, opozarja, da SDS ne zahteva ničesar. Predloge pričakujejo od druge strani, torej Boruta Pahorja, Mira Cerarja in Milana Brgleza, pravi Gorenak. O morebitnih nadaljnjih korakih pa bo še tekla beseda.

Mediaspeed

Vodstvo SDS je omenjeni trojici v pismu predlagalo sestanek na katerem bi preverili, "ali pri nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS".

V pismu ugotavljajo, "da bi mesto predsednika DZ in mesto predsednika vlade danes verjetno zasedal nekdo drug, če ne bi lani prišlo do zlorabe sodstva za odstranjevanje političnih tekmecev iz volilne kampanje". Doslej se je na pismo odzval le Brglez, ki pravi, da pismo SDS predstavlja "zgolj še en poskus SDS, da radikalizira slovensko družbo in jo umetno razdeli na dva pola".

Gorenak je v današnji izjavi poudaril, da je šlo za interno pismo, namenjeno vrhu države. To, da se je predsednik DZ Brglez odločil za odgovor preko medijev, namesto da bi odgovoril njim, se mu zdi nenavadno.

Nenavadna se mu zdi tudi vsebina Brglezovega odziva. "Polarizacijo političnega prostora predstavlja to, kar se je zgodilo 20. junija lani, ko je nekdo (predsednik SDS Janez Janša, op. a.) sredi predvolilne kampanje šel v zapor na način, da sta bila kršena ustava in zakon," je dejal. Po njegovih besedah ne drži, da bi SDS zahtevala razpis novih volitev in podobno, kar poročajo nekateri mediji.

Na vprašanje, ali torej pismo ne napoveduje ustavne obtožbe zoper koga od naslovnikov, Gorenak odgovarja, da ničesar ne izključuje, poslanska skupina se bo o vseh zadevah še pogovarjala. Najprej pa so želeli dati možnost, da se odzovejo "na malo boljši način, kot se je odzval predsednik DZ". Najmanj, kar bi DZ pričakoval od Brgleza, je to, da bi stopil za govornico in se opravičil Janši.

"V sestavi DZ obstaja neka stranka, za katero je vsakič, ko izgubi volitve, kriv cel svet, vključno s tretjo vejo oblasti," pa se je na pismo SDS odzval Franc Trček (ZL). Lilijana Kozlovič iz SMC je v kratki izjavi le spomnila na odziv Brgleza, sicer poslanca SMC.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste