Slovenija

Za tri table 40.000 evrov

Gabrijel Toplak
15. 6. 2015, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Stroški postavitve treh tabel ob avtocesti, ki so v pristojnosti Zavoda za turizem Maribor - Pohorje in s katerimi bi voznike še letos opozarjale na Pohorje in Staro trto v Mariboru, znašajo okoli 40.000 evrov. Zdaj je na vrsti pridobivanje soglasij.

sta
Mestna občina Maribor ima za turistično infrastrukturo v letošnjem proračunu rezerviranih 200.000 evrov.

Pritožbe štajerskih turističnih delavcev, ki že dlje časa opozarjajo, da bi tudi ob avtocesti v okolici Maribora lahko bile postavljene ustrezne table, ki bi opozarjale na tamkajšnje lokalne turistične znamenitosti, bodo, kot vse kaže, slišane.

Po navedbah Zavoda za turizem Maribor - Pohorje naj bi letos na tem področju vendarle prišlo do določenih premikov; postavili bodo tri table, in sicer za Pohorje in Staro trto. Slednje so potrdili tudi na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), kjer dodajajo, da je dovoljeno turistično signalizacijo ob avtocestah in hitrih cestah postaviti le za kulturni in/ali naravni spomenik državnega pomena ter varovana območja narave. Ob tem pa priznavajo, da vsi možni cilji še nimajo te rjave turistične signalizacije.

»Razlog je v tem, da vsi subjekti, ki bi jim tabla pripadala, še niso vložili prošenj in izpeljali postopka, medtem ko Dars samo podeli dovoljenje za postavitev takšne table. Mariboru na osnovi argumenta 'staro mestno jedro' (podobno kot Ptuj, Celje, Ljubljana ...) pripada ta kvaliteta, da bi table lahko bile vzpostavljene. Za zdaj smo imeli z njimi le uvodni sestanek, a ko bodo izrazili željo, se bo Dars ponovno vključil v postopek,« so sporočili iz avtocestne družbe.

sta

Na zavodu že zavihali rokave

Če je bila doslej v Mariboru postavitev tabel ob avtocesti v pristojnosti občinskega urada za komunalo, prostor in promet, so se letos te pristojnosti prenesle na Zavod za turizem Maribor - Pohorje, kjer so že zavihali rokave. Direktorica Janja Viher je povedala, da so pred leti že pripravili celotno dokumentacijo in izdelali podlage za table, a bodo to idejo zdaj tudi uresničili, saj je občina za turistično infrastrukturo v letošnjem proračunu rezervirala 200.000 evrov. Stroške postavitve treh tabel ob avtocesti, s katerimi bi voznike opozorili na Pohorje in Staro trto v Mariboru, ocenjujejo na okoli 40.000 evrov.

»Verjamemo, da bomo po pridobitvi vseh potrebnih soglasij postavitev tabel izvedli v letošnjem letu. Naša želja pa je v najkrajšem možnem času,« je pojasnila Viherjeva. Ostala predvidena proračunska sredstva za turistično infrastrukturo naj bi porabili še za ureditev primerne turistične signalizacije na Pohorju, ob Dravi in morda tudi v središču Maribora.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste