Slovenija

Ogrevanje, s katerim je mogoče prihraniti tudi od 20 do 30 odstotkov

Joži Sinur
9. 6. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Daljinsko ogrevanje na lesno biomaso ima ekološke in ekonomske prednosti ter zagotavlja najvišjo kakovost ogrevanja, pravi Tomaž Zver. Razvijajo model za lastnike gozdov.

Igor Vidmar

Občina Šentrupert je bila pred dvema letoma povabljena v projekt Remida, ki združuje energetsko pametna mesta v Sredozemlju. Gre za projekt, ki ga 85-odstotno sofinancira EU, v njegovem okviru pa so pripravili tudi študijo daljinskega ogrevanja na lesno biomaso za naselje Šentrupert. Zdaj so izbrali najugodnejšo različico (izdelali so sicer tri), ki predstavlja izhodišče za razgovore s potencialnimi uporabniki.

Joži Sinur

Župan Rupert Gole pojasnjuje, da bi daljinsko ogrevanje uredili le v Šentrupertu, med drugim bi zajeli šolo, župnišče, lokale in načrtovano novo naselje na vzhodni strani kraja, kjer je predvidena kotlarna. »Vse preostalo je ekonomsko neupravičeno, kajti na vsak meter vročevoda je treba zagotoviti določeno število priključkov,« dodaja.

Prednost tovrstnega ogrevanja je prav lesna biomasa kot obnovljivi vir energije.

Projekt želijo izvesti skupaj z obnovo vodovoda in izgradnjo kanalizacije, saj bi to pomenilo racionalizacijo stroškov. Idejni projekt za gradnjo kanalizacije je pripravljen, pridobiti morajo še gradbeno dovoljenje, prav tako za gradnjo daljinskega ogrevanja, dela pa bi lahko začeli prihodnje leto ali leta 2017.

Naložba je ocenjena na 800 tisoč evrov, obetajo si polovico nepovratnih sredstev. »Polovico pa nameravamo zagotoviti z zasebnim vlagateljem, po vsej verjetnosti bo to javno podjetje Energetika Šentrupert ali morda kakšen drug koncesionar, tako kot so to izvajali v marsikateri drugi občini,« razlaga Gole in dodaja, da se bodo zdaj pogovarjali z vsemi potencialnimi uporabniki: »Kar nekaj interesa je že bilo izraženega in s tem lahko nadaljujemo koncept lokalne samooskrbe s toploto iz lesne biomase.«

Joži Sinur

Plačilo z lesom

Prednost tovrstnega ogrevanja je prav lesna biomasa kot obnovljivi vir energije, ob tem je osnovni koncept usmerjen v njeno pridobivanje iz lokalnega okolja, pojasnjuje svetovalec za energetske projekte Tomaž Zver. »Drugi vidik je seveda ekonomski. Vemo, da ogrevanje na lesno biomaso, sploh v sistemu daljinskega ogrevanja, kjer imamo centralno kotlovnico in potem toplovod do objektov, pomeni tudi prihranek pri ogrevanju. Če ga primerjamo z ogrevanjem na kurilno olje, je lahko prihranka tudi od 20 do 30 odstotkov,« pravi Zver in dodaja, da je pomembna prednost tudi kakovost ogrevanja: »Uporabnik v hiši nima nobenega grelnega telesa, ni ropota, ni prahu, ni dimnika. Preprosto pritisneš na gumb in se ogrevaš.«

Župan ob tem med prednostmi navaja še, da uporabnikom ni treba skrbeti za dobavo energenta, prav tako pa razvijajo model, po katerem bi lahko lastniki gozdov s svojo biomaso sodelovali pri plačilu toplote.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste