Slovenija

V SD bi ustavili prodajo Telekoma

STA
8. 6. 2015, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V SD vztrajajo, da bi se postopek prodaje Telekoma Slovenije moral zaustaviti. Kot je v izjavi za medije poudaril predsednik SD Dejan Židan, je ponujena cena za Telekom tako zelo nizka, da se morebitna pogodba ne bi smela imenovati kupoprodajna, ampak darilna. Po oceni Židana bi morala biti cena Telekoma vsaj 1,2 milijarde evrov.

STA

Predsednik SD Dejan Židan je danes komentiral nedeljsko odločitev vlade, ki je končno odločanje o prodaji vrnila SDH. Kot je pojasnil, so bili na današnjem kolegiju vodstva stranke kritični do tega, da ministrski zbor "beži pred nalogo" odločiti o prodaji. Odločitev prelaga na članice in člane nadzornega sveta, ki za sprejete odločitve odgovarjajo tudi s svojim premoženjem, je opozoril.

Po njegovih besedah sicer vlada v nedeljo niti ni imela formalnih vsebinskih možnosti za odločanje o soglasju k prodaji Telekoma. Osnova za kakršno koli odločanje nadzornega sveta ali skupščine so namreč vse informacije, te pa so znane, ko je parafirana kupoprodajna pogodba, je pojasnil. Zato se tudi sprašuje, kako je sploh mogoče, da bi nadzorni svet odločal o tem. Lahko bi pa vlada po mnenju SD v nedeljo sprejela mnenje nadzornega sveta, ki ni dal soglasja k prodaji, je ponovil Židan.

Predsednik SD je ob tem opozoril, da bi bilo iz izjav po nedeljskem vladnem posvetu mogoče sklepati, kot da niso sedeli na isti seji. Premier Miro Cerar je namreč dejal, da je vlada razjasnila odprti vprašanji glede mehanizma razdelitve tveganj oziroma jamstva države s tega naslova ter glede pojma strateškega lastnika.

Vendar pa vlada po Židanovem prepričanju ne more odločati o tem, ali je nekdo strateški kupec ali ne, saj da gre za povsem strokovno vprašanje. V SD sicer menijo, da je strateški kupec tisti, ki je iz panoge, in ki je dolgoročen lastnik. Trenutni kupec pa ni ne eno in ne drugo, je povedal predsednik SD.

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v Telekomu, naj bi po neuradnih informacijah ponudil 130 evrov za delnico. V primeru cene 130 evrov za delnico bi vrednost celotnega Telekoma znašala okoli 850 milijonov evrov, okrog tričetrtinski delež, ki je na prodaj, pa bi bil posledično vreden okoli 640 milijonov evrov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste