Slovenija

Kdo bo sedel v Slovenskem državnem holdingu?

STA / T.C.
3. 6. 2015, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Medtem ko se je danes popoldne iztekel rok za prijavo na javni poziv za člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), na finančnem ministrstvu (še) ne razkrivajo števila prijavljenih.

Arhiv Svet24

To je namreč v pristojnosti strokovne komisije, ki je zadolžena za postopek in ocenjevanje kandidatov ter pripravo predloga članov za ministra. "Strokovna komisija bo informacijo o prispelih prijavah predložila ministru za finance skupaj s predlogom kandidatov," so pojasnili na ministrstvu.

Vlada sicer s predlogom za nadzornike SDH zamuja že skoraj leto dni. To je drugi razpis za nadzornike. Prvi je padel v vodo, potem ko je vlada v začetku marca zavrnila predlog kandidatur in finančnemu ministrstvu naložila ponovitev razpisa. Za to se je odločila, ker je prejšnja strokovna komisija pri pripravi ožjega nabora kandidatov spregledala nekaj zadev.

STA

Minister Dušan Mramor je za tokratni razpis imenoval novo strokovno komisijo. Kdo jo sestavlja, na ministrstvu nočejo razkriti, po neuradnih informacijah Dela so v njej gospodarstvenik Peter Kraljič, direktorica Poslovne šole Bled Danica Purg in vodja sektorja za upravljanje javnega premoženja Aleksander Nagode.

Razpis je odprt tako za tiste, ki so se prijavili že na decembrski razpis in lahko sodelujejo z isto prijavo, kot za nove kandidate. Med kandidati iz prvega kroga lahko tudi tokrat pričakujemo nekdanjega šefa agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Marka Goloba, direktorja Elesa Aleksandra Mervarja in sedanjega nadzornika SDH Romana Dobnikarja. Vsi trije so kandidaturo časniku potrdili. Prijave pa tokrat ne bo oddal ekonomist Bogomir Kovač.

Člane nadzornega sveta SDH na predlog vlade imenuje DZ, ki daje soglasje k celotnemu vladnemu predlogu in ga ne more spreminjati. Nadzorniki SDH so izvoljeni za pet let z možnostjo enkratne ponovne izvolitve.

Arhiv Svet24

V nadzornem svetu SDH morajo skladno z zakonom sedeti strokovnjaki za finance, korporativno upravljanje, upravljanje obveznosti in premoženja ter korporacijsko pravo. Po prejemu prijav bo minister za finance na podlagi predloga strokovne komisije seznam kandidatov posredoval v potrditev vladi.

Če ministrstvo za finance predlaga vladi člane nadzornega sveta SDH, ki jih ni predlagala strokovna komisija, mora to tudi javno razkriti. Javno mora razkriti tudi, kako je potekal nabor teh kandidatov, kdo jih je povabil k sodelovanju in kako je bila zagotovljena skladnost z zakonom o SDH.

Če vlada DZ predlaga člane nadzornega sveta SDH, ki jih ni predlagalo ministrstvo za finance, mora to in postopke nabora teh kandidatov prav tako javno razkriti.

sta

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste