Svet

Tik pred bankrotom

Črt Kaker
3. 6. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Grčija mora do konca junija svojim posojilodajalcem vrniti skoraj 7,2 milijarde evrov, a njena državna blagajna je prazna. Namen nenapovedanega ponedeljkova nočnega pogovora je bila po pisanju nemških medijev priprava novega predloga za Atene.

Reuters

Petek bi lahko bil za Grčijo, če ne bo poplačala prvih 300 milijonov evrov dolga, usoden, je moč slišati iz Bruslja. Pogajanja o reprogramiranju posojil so že več mesecev na mrtvi točki, odnosi med voditelji Nemčije, Francije, Evropske komisije in Atenami pa napeti kot že dolgo ne.

Tako je bil ponedeljkov večerni sestanek, ko sta se predsednika Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde in Mario Draghi nepričakovano pridružila nemški kanclerki Angeli Merkel, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju na pogovoru v Berlinu o dolžniški krizi Grčije, povsem nepričakovan in kaže na alarmantno stanje. Voditelji namreč ne verjamejo, da bi bila Grčija sposobna redno odplačati svoj dolg.

Po poročanju nemškega dnevnika Die Welt je bil namen pogovora priprava končnega predloga za Atene. Iz kabineta Merklove so po srečanju sporočili, da so se dogovorili, da bodo v prihodnjih dneh intenzivno delali in ostali v stikih. Po pisanju britanskega Financial Timesa naj bi bil osnova za pogovor dokument Evropske komisije, ki pa za zdaj naj ne bi predvideval novih koncesij Grčiji.

Čeprav je Evropska komisija pritiskala na omilitev zahtev do Grčije, da bi jo le ohranili znotraj evroobmočja, pa naj bi IMF trmasto vztrajal pri svojih pogojih. IMF od Grčije zahteva več kot 3-milijardni rez v pokojninski blagajni in nižanje plač zaposlenim v državnih podjetjih in javni upravi ter zvišanje davkov. A tem dodatnim pogojem uradne Atene vztrajno nasprotujejo, saj poudarjajo, da so z zmanjševanjem socialnih izdatkov ter nižanjem plač in pokojnin veliko število Grkov spravili v revščino.

Diplomati, ki so prisostvovali pogovorom, so za britanski časnik podarili, da naj bi bil obravnavni dokument namenjen oceni, na katerih točkah je mogoče oblikovati sprejemljiv kompromis. Kdaj bodo Grčiji dali novo ponudbo, ostaja neznanka, a časa ni več veliko.

Cipras izločen

Grški predsednik vlade Aleksis Cipras je sicer v ponedeljek zvečer čakal na klic iz Berlina, kjer se je odvijal sestanek, a ga ni dočakal. Odzval se je včeraj in poudaril, da je Grčija mednarodnim posojilodajalcem predložila »realističen« reformni načrt, s katerim jih želijo prepričati, da sprostijo nova finančna sredstva, ki bi preprečila bankrot države. S celovitim predlogom reform želi grška vlada državo pripeljati iz recesije in končati več let trajajočo krizo.

Še v nedeljo je Cipras v kolumni za francoski časnik Le Mond zapisal, da za nastali položaj ni kriva njegova vlada in da posojilodajalci vztrajajo pri absurdnih reformah, zaradi česar prihaja do zastojev v pogajanjih. »Situacija, v kateri smo se znašli, je posledica nerazumljivega vztrajanja nekaterih ključnih igralcev v mednarodnih institucijah, in to njihovo delovanje kaže na popolno brezbrižnost do nedavne demokratične odločitve Grkov,« je med drugim zapisal Cipras.

Grčija ima v že dogovorjenem programu pomoči z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) še 7,2 milijarde dolarjev, a jih mednarodni posojilodajalci ne želijo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k reformam.

Grška uganka

Grčija bi po zdajšnji časovnici morala do konca junija samo IMF vrniti skoraj 1,5 milijarde evrov posojila, do konca leta pa mora posojilodajalcem povrniti kar 26,5 milijarde evrov. Če se to ne bo zgodilo, mnogi analitiki ocenjujejo, da bo Grčija bankrotirala in zapustila evroobmočje. Kot smo pred časom že pisali, se investitorji že sprašujejo, kdo bo prvi, ki bo ostal brez denarja: zasebni vlagatelji, torej lastniki obveznic in zakladnih menic, ali ECB in nacionalne banke, med katerimi je seveda tudi slovenska, ali celo IMF.

STA

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste