Slovenija

11. junija ponoven shod proti privatizaciji

STA
27. 5. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Koalicija proti privatizaciji, v katero se združujejo politična gibanja, civilnodružbene organizacije in sindikalne konfederacije, je za 11. junij v Ljubljani napovedala protestni shod. Koalicijo, kot pravijo njeni člani, druži nestrinjanje s predlagano strategijo upravljanja državnih naložb in prepričanje, da je treba privatizacijo zaustaviti.

STA

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je bila priprava predloga strategije upravljanja z državnimi naložbami popolnoma nedemokratična. "Ne gre za strategijo upravljanja naložb, temveč strategijo privatizacije naložb," je poudaril.

"Odločili smo se, da na protestnem shodu vlado na ulicah opozorimo, da argumenti stroke, organizacij in sindikatov niso upoštevani," je dejal Mesec.

Po njegovem mnenju so se zbrane organizacije in gibanja, ki so v preteklosti že organizirali podobne shode proti privatizaciji, za nov protestni shod odločili, ker je dosedanja udeležba pokazala na veliko podporo, vlada pa je kljub temu, kot je ocenil, sprejela zelo slab predlog strategije upravljanja državnih naložb.

Privatizaciji nasprotujejo tudi sindikalne konfederacije. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je ocenil, da vlada in parlament ne odločata v interesu državljanov, temveč "izpolnjujeta želje gospodarjev, ki to narekujejo". Podjetja, ki dobro poslujejo, se prodajajo tujcem, največkrat špekulantom, pa je ocenil predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen, ki meni, da se podjetja prodajajo v najmanj ugodnem času.

Da je privatizacija proces plenjenja najboljših gospodarskih družb v Sloveniji, je ponovil predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. "Največja žrtev takšnega početja pa so najpogosteje prav delavci," je dejal. Poslance je zato pozval, da v predlogu strategije popravijo napake, ki so bile storjene v preteklosti.

Zaskrbljeni so tudi upokojenci, je dejala predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh-Novak. "Gremo v popolno odvisnost od drugih, ki bo Sloveniji prinesla le še slabše razmere," je poudarila. Vlado Mira Cerarja je pozvala, naj premisli, kaj bo takšna privatizacija prinesla prihodnjim generacijam.

Koaliciji se je pridružil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek. Po njegovem mnenju v strategiji upravljanja državnih naložb ni nobenega razmisleka o dolgoročnih socialnih posledicah privatizacije podjetij, predvsem v prehrambeni industriji.

Pozivom za ustavitev privatizacije sta se pridružila tudi Inštitut za delavske študije in študentska organizacija Iskra.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste