Slovenija

Paloma v pričakovanju dokapitalizacije nadaljuje pozitivno

sta/mv
23. 5. 2015, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sladkogorska tovarna papirja Paloma po lanskem uspešnem letu, v katerem so ustvarili skoraj 3,5 milijona evrov dobička iz poslovanja, tudi letos nadaljuje s pozitivnim trendom. Dobiček je v prvem trimesečju za polovico nižji od lanskega v tem času, kar predsednik uprave Tadej Gosak pripisuje neugodnemu tečaju dolarja, ki se kaže v ceni celuloze.

facebook

Ker takšno stanje za podjetje pomeni okoli 12 odstotkov višjo ceno celuloze od načrtovane, so se lotili kar nekaj dodatnih ukrepov, s katerimi zmanjšujejo negativen vpliv, a ta še vedno bistveno vpliva na poslovni rezultat. Kot je za STA povedal Gosak, so aktivni v dogovorih z vsemi obstoječimi dobavitelji celuloze, hkrati pa iščejo alternativne vire. Sicer pa Paloma že nekaj časa izvaja različne procese prestrukturiranja. Najpomembnejši projekt lanskega leta je bil prenova blagovne znamke, s čimer so spremenili svojo podobo in okrepili položaj na trgu. Letos so se še bolj aktivno lotili procesov racionalizacije v podjetju, a kot poudarja, so ti postopki zahtevni in težki ter vključujejo večino zaposlenih. Med ukrepi je tudi stalno zmanjševanje števila zaposlenih. Do konca leta načrt predvideva znižanje še za 35 ljudi, po zagotovilih Gosaka po mehkih metodah, s čimer so seznanili tudi sindikat in svet delavcev, ki s tem po njegovih besedah soglašata. Ob koncu leta bi tako Paloma štela okoli 750 ljudi. Letošnji finančni načrt predvideva okoli 92 milijonov evrov prihodkov, predvsem v drugi polovici leta si obetajo nove posle, ki so jih zadnjih šest mesecev aktivno pridobivali. Če bo šlo po načrtih, bodo leto končali z okoli 4,2 milijona evrov dobička iz poslovanja. Njihovi ključni trgi poleg domačega, ki predstavlja 15 odstotkov, še naprej ostajajo države nekdanje Jugoslavije in njena okolica, kjer letos rastejo, na hrvaškem celo z dvomestno številko. Enako jim uspeva tudi na nemškem trgu, ki je za njih pomemben za proizvodnjo trgovske blagovne znamke. Za zdaj imajo za več kot pet milijonov evrov novih poslov, ki jih bodo realizirali v drugi polovici leta.

Želijo si partnerja, ki bi podjetje razvijal naprej

O postopku privatizacije Gosak ne želi govoriti, je pa povedal, da si v Palomi želijo partnerja oziroma lastnika, ki bo razvijal njihovo podjetje še naprej in zagotavljal kakovostna delovna mesta. Preteklih poskusov dokapitalizacije ne komentira, saj ga pri njih ni bilo zraven, zagotavlja pa, da je ta postopek za podjetje zelo pomemben, zato ga skupaj s finančnim svetovalcem jemljejo skrajno resno. Verjame, da bo postopek izpeljan v letošnjem letu. "Paloma potrebuje svež kapital za razvoj, saj smo pred pomembnim investicijskim ciklom. Podjetje v zadnjih letih ni dovolj vlagalo v proizvodnjo, zato je naša iztrošenost preko 90-odstotna in iz lastnega denarnega toka ne moremo zagotavljati novih investicij. Ker tudi obstoječi lastniki ne morejo dokapitalizirati družbe, je zelo pomembno, da pridemo do kapitala na trgu in s tem do novega lastnika, ki bo še naprej razvijal podjetje," je dejal Gosak. Kot je še povedal, ne razmišljajo o tem, da postopek privatizacije tokrat ne bi uspel. "A če smo dovolj realni, je dejstvo, da če podjetje ne bo imelo potrebnega razvojnega kapitala, se lahko zgodi tudi črn scenarij. Večja okvara v Palomi na papirnih strojih bi pomenila dodatna potrebna vlaganja in družba nima lastnega kapitala, da bi takšna popravila omogočila," dodaja Gosak, ki si obeta okoli 15 milijonov evrov svežega kapitala.

Poljaki novi lastniki Palome?

Po neuradnih informacijah je sicer postopek iskanja strateškega partnerja bolj ali manj že pri koncu, o njem se mora izreči le še država. Zanimanje naj bi bilo kar precejšnje, bolj ali manj pa naj bi bilo jasno, da naj bi novi večinski lastnik Palome postal poljski finančni sklad Abris. Kot je nedavno pisal Dnevnik, naj bi bili Poljaki pripravljeni odšteti 26 milijonov evrov, poleg dokapitalizacije v višini 15 milijonov, še 11 milijonov za nakup paketa delnic. Iz delavskih vrst je slišati nekaj zaskrbljenosti, saj naj bi bili poljski vlagatelji v po njihovem precej netransparentnem postopku favorizirani.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov