Slovenija

Obračun na POP TV

Žiga Kariž
18. 5. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Četrtkova oddaja Epilog na POP TV je očitno hudo razburkala strasti. Leo Oblak, udeleženec oddaje in lastnik več radijskih postaj, naj bi bil po oddaji tarča agresivnega napada glasbenika Gala Gjurina, prav tako udeleženca oddaje, ki je govorila o tem, kdo in na kakšen način uničuje slovensko glasbo.

voyo.si

Oddaja Epilog, ki so jo v četrtek predvajali na POP TV, je v javnosti povzročila veliko razburjenja. Predstavitev delovanja Sazasa, ki naj bi skrbel za zaščito avtorskih pravic ustvarjalcev avdiovizualnih del, je pokazala, da kljub dokazom, da ta ustanova že vrsto let služi le interesom peščice glasbenikov, njihovega načina delovanja ne spremeni nihče.

V dobro uro trajajoči oddaji smo gledalci lahko dobili natančen vpogled v delovanje največje kolektivne organizacije za zaščito pravic avtorjev pri nas. Koliko denarja letno zbere, kako se denar deli in zakaj je večina glasbenikov nad tem nezadovoljna … V studiu so svoje videnje problematike predstavili Leo Oblak, lastnik več radijskih postaj, glasbenika Gal Gjurin in Miha BlažičN'toko, Gregor Štibernik, direktor zavoda IPF, Tomaž Grubar, član upravnega odbora Sazasa, in direktorica urada za intelektualno lastnino Vesna Stanković Juričić. Dejstva, ki so jih v oddaji navedli, so nekatere udeležence močno razburila, in Tomaž Grubar je prispevek novinarja Jureta Bračka, ki je predstavljal jedro oddaje, označil celo za severnokorejski politični pamflet. Toda jeza gor ali dol, dejstvo je, da so delovanje Sazasa pod drobnogled končno vzeli tudi organi pregona in da so nekatere kazenske ovadbe že spisane. Med oddajo smo zaman čakali na odgovor na vprašanja, kako Sazas porabi 3 milijone evrov, zakaj je vse svoje delovanje prenesel kar na podjetje Stroka in zakaj člani nimajo vpogleda v način, na katerega se odloča, koliko denarja bo kateri glasbenik prejel.  

Kljub naelektrenemu ozračju, ki ga je bilo čutiti med oddajo, nihče ni pričakoval, da bodo pozneje strasti šle čez rob. Leo Oblak je na svojem facebooku v petek namreč objavil naslednji zapis:

»Včeraj po oddaji Epilog v lokalu pred Pop TV je Gal Gjurin sredi pogovora z menoj in novinarji povsem iznenada agresivno vstal izza mize pograbil predmet na mizi in mi ga vrgel v glavo. Potem pa začel kričati in mi groziti. Prisotni novinarji Pop tv so onemeli. Tudi sam sem obsedel in bil šokiran nad takšno agresivnostjo. Počutil sem se kot portugalski sodnik, ki ga je Zoran Predin kar iz lepega udaril. Težko opišem. To je, ko te nekaj tako preseneti, da se sploh ne ustrašiš, ampak se čudiš. Ne morem verjeti, da lahko nekdo v delčku sekunde postane tako agresiven. Čez 15 minut je podoben napad agresije in grožnje Gjurina občutil novinar Bračko, ker je pomotoma rekel Gjurinu "vi na Sazas"(Gjurin pravi, da on ni Sazas). Bračko ni dobil ničesar v glavo, ampak je malo manjkalo. Gjurin je novinarja zmerjal s pijancem, češ da preveč pije in potem ne ve kaj dela. Še danes razmišljam kakšen človek je to, ki te je pripravljen fizično napasti samo zato, ker imaš drugačen pogled. To ni ok. Gjurin si kot predsednik Sugu (Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev) takih izpadov agresije ne bi smel privoščiti.«

Za komentar dogodka smo prosili tudi Jureta Bračka in Gala Gjurina, a nam do zaključka redakcije nista odgovorila.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste