Slovenija

Pahor: Brez upora proti okupatorju ne bi mogli uresničiti sanj o lastni državi

STA/J.P.
8. 5. 2015, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Brez upora proti okupatorju in zavarovanja naše nacionalne svobode v času druge svetovne vojne Slovenci pol stoletja pozneje ne bi mogli uresničiti sanj o lastni državi, je predsednik republike Borut Pahor poudaril na današnjem sprejemu, ki ga je ob 70. obletnici konca vojne pripravil za predstavnike zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Mediaspeed

"Partizansko gibanje je bilo izraz domoljubnega upora proti okupatorju. Postalo je sestavni del svetovnega zavezništva proti nacizmu in fašizmu in ga porazilo. V tem smislu je bila narodnoosvobodilna borba konstitutivnega pomena za našo nacionalno svobodo," je v nagovoru opozoril predsednik Pahor.

Pri tem je spomnil, da je bila na Slovenskem vojna tudi obdobje prisvajanja oblasti, ki jo je po vojni vse do demokratične pomladi imela v rokah ena sama partija: "Slovenci se tako v času druge svetovne vojne nismo soočali samo z hudo žrtvijo, ki nam jo je zadal okupator, temveč tudi z revolucionarnim in protirevolucionarnim nasiljem med seboj, znotraj narodovega telesa."

Po njegovih besedah je ustanovitev lastne države pred skoraj četrt stoletja v tem smislu predstavljala spravno dejanje par exscellence. "Čeprav ima vsak od nas glede narodne pomiritve in glede sprave svoje občutke, se mi zdi prav, da si nenazadnje zavoljo naših otrok in vnukov prizadevamo za sožitje in spravo," je dodal.

"Čas je, da ne pozabimo, a se pomirimo. Čas je, da zaradi tragičnega narodovega razkola v polpretekli zgodovini danes ne živimo eden proti drugemu, temveč kljub temu eden z drugim in eden za drugega. Kako je mogoče, da smo skoraj tri četrt stoletja po koncu druge svetovne vojne odpustili Nemcem in Italijanom, brat bratu pa ne," se je vprašal.

Predsednik Pahor je v nagovoru tudi poudaril, da s sprejemom na predvečer 70. obletnice konca druge svetovne vojne izraža hvaležnost za pogumen upor proti okupatorju in zmago nad nacifašizmom. "Klanjam se vsem, ki so izgubili življenja za svobodo," je še dejal.

V imenu Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije se je predsedniku republike za povabilo zahvalil podpredsednik zveze Slavko Grčar. Poudaril je, da današnjega sprejema ne razumejo kot privilegij, pač pa kot simbolno priznanje pomena narodnoosvobodilne borbe v drugi svetovni vojni. Po njegovih besedah smo se Slovenci v vojni izkazali kot vojaški, kulturni in politični narod.

Dejal je, da se v zvezi ob obletnici konca vojne spominjajo tako padlih za svobodo kot vseh ostalih žrtev vojne. Po njegovih besedah so ponosni na vse, kar je bilo v takratnem času dobro, in so kritični do vsega, kar je bilo slabo. Grčar je tudi pozval, naj svojo zgodovino sprejmemo brez manipulacij, saj je za nazaj ni mogoče spreminjati.

Sprejema pri predsedniku republike so se poleg predstavnikov zveze združenj borcev za vrednote NOB udeležili tudi bivši predsednik republike Milan Kučan, nekateri ministri, načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank.

Pahor je danes na ljubljanskih Žalah položil venec na Spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, udeležil pa se bo tudi nocojšnje državne proslave ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, ki se bo ob 20.30 začela v Križankah.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste