Slovenija

Cerar poziva k iskanju optimalne rešitve financiranja Hiše hospic

STA/J.P.
8. 5. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar je ministrici za zdravje in za delo Milojko Kolar Celarc in Anjo Kopač Mrak ter predstavnike Slovenskega društva hospic pozval k iskanju optimalne rešitve financiranja Hiše hospic, ki se ji obeta zaprtje. Kot so sporočili z premierjevega kabineta, se je predsednik vlade na to temo danes tudi sestal z ministricama.

Foto Tomek

Ministrici sta Cerarja podrobneje seznanili s problematiko financiranja Hiše hospic in rešitvami, ki so jih v preteklih letih predlagali njuni ministrstvi. Predstavili sta mu državni program paliativne oskrbe in predloge za zagotovitev sistemskega vira financiranja hiše, ki so bili v preteklosti že podani oz. so bili predmet dogovarjanja s predstavniki hiše, so v sporočilu za javnost zapisali v Cerarjevem kabinetu.

Državna sekretarka v premierjevem kabinetu predsednika vlade Marija Pukl pa se je danes na Cerarjevo pobudo sestala z direktorico Hiše hospic Jano Runtič.

Predstavniki Hiše hospic so namreč v sredo napovedali, da bodo hišo zaprli takoj, ko bodo premestili še zadnjo bivajočo v hiši. Za to potezo so se odločili, ker se doslej z državo niso uspeli dogovoriti glede financiranja. Ob tem so pozvali pristojne, naj vendarle pride do sistemske rešitve financiranja hospic dejavnosti.

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da se bodo v torek sestali s predstavniki Hiše hospic, sestanka pa se bodo udeležili tudi predstavniki kabineta premiera in ministrstev za zdravje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Hiša hospic, ki kot edini hospic v državi nudi celostno oskrbo umirajočim, namreč vsak mesec poglablja izgubo za 45.000 evrov. V petih letih, odkar so odprli vrata, se z državo niso uspeli dogovoriti glede financiranja njihove dejavnosti. Hiši je bilo sicer ponujenih več možnosti, od tega da bi se financirali preko različnih bolnišnic do koncesije. Vendar nobene od ponujenih možnosti niso sprejeli, prav tako se niso prijavili na razpis za koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih.

Z ministrstvom za zdravje so se še nedavno dogovarjali glede financiranja. Zadnja ponudba ministrstva je znašala 20 evrov na posteljo na dan, medtem ko bi potrebovali med 50 in 60 evrov na posteljo, je na sredini novinarski konferenci povedala predsednica Slovenskega društva hospic Renata J. Roban. Hiša lahko sicer sprejme največ 12 varovancev oz. ima toliko postelj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste