Slovenija

Novi nadškof, stari dolgovi

Žiga Kariž
28. 4. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Potem ko zaradi finančnega zloma več let ni bilo jasno, ali bo mariborski nadškofiji sploh uspelo ostati pri življenju, je v nedeljo s posvetitvijo novega nadškofa Alojzija Cvikla po mnenju Vatikana nastopilo novo obdobje. Bo njemu uspelo v naslednjih letih poravnati dolgove mariborske nadškofije?

sta

V nedeljo so v Mariboru posvetili novega vodjo tamkajšnje nadškofije. Ta čast je pripadla Alojziju Cviklu, človeku, ki že štiri leta rešuje finančne težave, v katere je nadškofija zabredla z ustanovitvijo skladov Zvon 1 in Zvon 2 ter podjetja Gospodarstvo rast. Medtem ko še vedno ni popolnoma jasno, kam vse so poniknili cerkveni milijoni in so se morali upniki sprijazniti z dejstvom, da velikega dela svojega denarja ne bodo nikoli videli, v Vatikanu menijo, da je bilo očiščenja dovolj in da je nastopil čas za novo luč in premik naprej.

sta

Papež Frančišek je v pismu novemu nadškofu Alojziju Cviklu zapisal: »Potem ko smo slišali mnenje kongregacije za škofe, menimo, da si, ljubljeni sin, obogaten s potrebnimi lastnostmi in izkušen v krajevnih cerkvenih rečeh, primeren za vodenje omenjene Cerkve,« ter dodal še napotek: »Pastirsko službo izvršuj tako, da bodo zaupani ti verniki ob mizi Božje besede in evharističnem kruhu marljivi, hkrati pa trdni v veri, veseli v upanju, posebej pa goreči v ljubezni, kraljici vseh kreposti.«

sta

Novoposvečeni nadškof je v nedeljo prejel prstan, škofovsko pokrivalo – mitro in pastirsko palico ter vse ostalo, kar potrebuje, da lahko začne izpolnjevati svojo vlogo. Kot nadškof je tudi prvič vodil mašo in blagoslovil vernike. V nagovoru se je zahvalil družini, nekdanjim sodelavcem, vernikom, papežu, prisotnim na slovesnosti ter svojima predhodnikoma Francu Krambergerju in Marjanu Turnšku. »Na žalost zgodovine ne moremo spremeniti. Dejstva in bolečina ostajajo. Prizadete prosim odpuščanja,« je dejal. »Skupaj prosimo Gospoda, da odpusti in očisti, kar je bilo narobe, in nam da milost, da odpustimo drug drugemu, gremo naprej in začnemo pisati novo poglavje zgodovine,« je dodal.

sta

No, nekje med dejstvi in bolečino se skriva 26 milijonov evrov dolga bankam, ki ga bo morala nadškofija pod vodstvom Alojzija Cvikla poravnati v naslednjih letih. A prav novi nadškof, ki je zadnja štiri leta deloval kot ekonom, je uspel s svojim delom in uspešnim dogovarjanjem ohraniti nadškofijo pri življenju. Banke so namreč dolg zamrznile za obdobje petih let, v tem času pa nadškofija plačuje zmerne šestodstotne obresti, prodati pa bo morala tudi vse svoje premoženje, ki ga ne potrebuje za pastoralno dejavnost.

STA

Najvišji slovenski cerkveni dostojanstvenik, kardinal Franc Rode, meni, da je bilo imenovanje Cvikla zelo premišljeno in posledično zelo dobro. »Gospod Cvikl ve, kje so problemi, in upam, da ve tudi, kje so rešitve,« je dejal v izjavi za medije. »Kljub temu da je nekaj zelo žalostnega za nami, je vendarle danes prišlo novo upanje. Cerkev se vedno znajde,« je dodal.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste