Svet

EU želi od Kijeva reforme, Kijev od EU pomoč pri stabilizaciji vzhoda

sta/mv
27. 4. 2015, 20.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vodilni predstavniki EU so se danes v Kijevu sešli z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in Ukrajino pozvali, naj pospeši protikorupcijske reforme, za kar jo v zameno čakajo tesnejše vezi s povezavo. Porošenko je na drugi strani EU znova prosil za pomoč pri stabilizaciji od vojne razdejanega vzhoda države.

Reuters

V Bruslju so pred današnjim vrhom poudarjali, da bodo v Kijevu pregledali izvajanje političnih in gospodarskih reform: ustavne reforme, decentralizacije, boja proti korupciji ter reform pravosodja in energetskega sektorja. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki ga je ob prihodu v Kijev skupaj s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem sprejel Porošenko, je v tej luči še pred nizom pogovorov izjavil, da ima Ukrajina močnega sovražnika, a tudi veliko prijateljev. "Računate lahko na njihovo pomoč, a to ne bo dovolj, če ne boste sami spremenili Ukrajine," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Porošenko pa je dejal, da njegova država najprej potrebuje pomoč pri stabilizaciji vzhoda, kjer so nadzor nad dvema regijama deloma zavzeli proruski separatisti in kjer se kljub februarskemu dogovoru o prekinitvi ognja v Minsku nadaljuje nasilje. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so prav danes iz žariščnega mesta Širokine poročali o najbolj intenzivnem obstreljevanju, odkar so se tam februarja začeli spopadi.

Nadaljevanje mirovne operacije

Ukrajinski predsednik je že pred vrhom EU pozval, naj poda močne signale v podporo Ukrajini in njeni evropski integraciji. V njegovem uradu so še sporočili, da so se dogovorili za nadaljevanje usklajevanja z EU o morebitni mirovni operaciji. Predstavniki EU so na drugi strani povedali, da ukrajinske predloge preučujejo, a da ne vidijo razloga za zamenjavo opazovalcev Ovseja. Porošenko je danes pozval predstavnike EU, naj napotijo mednarodno mirovno misijo v njegovo državo, ki bo prispevala k polnemu uresničevanju dogovorov iz Minska. "Vemo za ukrajinska pričakovanja danes, vendar je nemogoče napotiti vojaško misiji," pa je izjavil Tusk. Dodal je, da bo EU v Ukrajino "čim prej poslala civilno ocenjevalno misijo", ki bo ocenila humanitarne razmere.

Srečanje Hahna in Jareškove

V Kijevu je bil tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki se je sešel z ukrajinsko finančno ministrico Natalie Jareško, s katero sta govorila o finančnih in upravnih reformah. V torek pa bo v Kijevu mednarodna konferenca o pregledu izvajanja reform in mednarodne pomoči Ukrajini, na kateri ne pričakujejo novih najav pomoči, temveč le priprave na naložbeno konferenco, ki naj bi bila ob koncu leta. Današnji vrh EU in Ukrajine je prvi po podpisu sporazuma o krepitvi vezi med EU in Ukrajino junija lani. Prejšnji vrh je bil februarja 2013, torej pred protesti na kijevskem trgu Majdan, pred priključitvijo Krima Rusiji in pred izbruhom konflikta na vzhodu Ukrajine. Tusk in Juncker sta danes še pred uradnimi pogovori položila vence blizu Majdana.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste