Slovenija

Država se požvižga na vaše zdravje

S.R.
24. 4. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je predstavilo svoj nov dosežek, ki bi mu vsaj na prvi pogled prej kot pomoč državljanom lahko rekli dober varčevalni načrt. Država bo namreč po vsej državi ukinila urgence in brezglavo udarila po tistih, ki pomoč zdravnika potrebujejo urgentno. Osnutek mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ki določa 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov, že sproža burne odzive predvsem v lokalnih skupnostih, kjer ne bo urgentnih centrov oziroma satelitov.

STA

Mežiška dolina odrezana

Ena takšnih občin je na primer Ravne na Koroškem. Železarsko mesto pod Uršljo goro, ki je že tako odmaknjeno od preostale Slovenije, bo zdaj dobilo še en udarec. Tudi tam bo ministrstvo za zdravje ukinilo urgenco. Urgentni center za področje celotne Koroške pa bo ostal le v Slovenj Gradcu in satelitski urgentni center v Radljah ob Dravi. Ukinitev je še toliko bolj nerazumljiva zaradi dejstva, da v mestu še vedno obratuje železarna, v kateri se zaradi zahtevnih procesov vsake toliko časa zgodi huda delovna nesreča, v kateri o življenju ponesrečenca odločajo sekunde.

Številne koroške občine – ravno tiste od Raven naprej proti Črni na Koroškem – so zaradi ozkih ovinkastih cest, ujetih med gole strme stene, precej težko dostopne. Vožnja na nekaterih predelih je celo omejena s hitrostjo zgolj 40 kilometrov na uro, a to očitno ni dovolj velik razlog, da bi urgentni center pustili bližje, na Ravnah na Koroškem, temveč bodo te občane prepustili na milost in nemilost tudi do 40 kilometrov oddaljenemu Slovenj Gradcu.

Pacient z zastojem srca, ki bi moral nujno medicinsko pomoč prejeti v roku 10 minut, bo tako moral čakati na reševalno vozilo iz Slovenj Gradca – torej, da ta naredi pot, ki sicer z avtom iz Črne na Koroškem traja okoli eno uro. Pokonci so skočili tudi v občini Kamnik, kjer bodo prav tako ukinili urgenco. Tam so sicer že zbrali 11.500 podpisov proti ukinitvi urgence, a to ni prineslo večjega uspeha.

Razburjenje v opoziciji

Na osnutek mreže NMP se je odzval tudi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, sicer občinski svetnik v Kamniku. Kot je zapisal, za ukinitev službe NMP v Kamniku in njeno selitev v Domžale ni nobenih strokovnih argumentov, zato je treba »uporabiti vsa pravna in demokratična sredstva za zaustavitev te vladne norosti«. O ministrici Milojki Kolar Celarc pa, da si je prislužila novo točko v interpelaciji.

Tonin meni tudi, da gre pri predlagani rešitvi za sporno lobiranje članov vladne strokovne skupine, ki je spremembe pripravljala. Podobne pomisleke kot v Kamniku in na Ravnah na Koroškem so že pred pripravo mreže imeli tudi v Krškem in Ormožu. Očitke je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc skušala zavrniti. »Strokovna skupina je mrežo pripravila izključno na osnovi strokovnih kriterijev,« je zatrdila.

Arhiv Svet24

Ob tem moramo dodati, da bodo v zdravstvenih domovih, ki ne bodo satelitski urgentni centri, še naprej izvajali dežurno službo v ambulantah, osem ur tudi ob koncih tedna. A to je le osem ur, dan pa ima 24 ur in bolezen časa ne izbira.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste