Slovenija

Civilna iniciativa Braslovče protestno proti trasi hitre ceste

M.J.
20. 4. 2015, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Civilna iniciativa Braslovče v sredo pripravlja protestni shod v Parižljah, ker nasprotuje vladnemu sklepu o umestitvi trase hitre ceste od Velenja do Šentruperta. V iniciativi navajajo, da je ta trasa daljša in za okoli 200 milijonov evrov dražja od drugih različic, obenem pa da uničuje kmetijski potencial in je prometno neučinkovita.

STA
Fotografija je simbolična.

Vse protestnike iniciativa poziva, da na protestni shod pridejo s transparenti in simboličnimi lončki zemlje.

Po podatkih iniciative cena za 14 kilometrov ceste od Velenja do Šentruperta, ki bi potekala po najboljših kmetijskih zemljiščih v Občini Braslovče, znaša 480 milijonov evrov, kar bi po njihovi oceni predstavljalo gradnjo najdražjega odseka hitre ceste v zgodovini države.

Navajajo tudi, da bo cesta zaradi previsoke cene nerentabilna in nezanimiva za javno-zasebno partnerstvo, s tem pa tudi realno neizvedljiva v srednjeročnem obdobju.

"Veliko je namakanih njivskih zemljišč in hmeljišč. Sredstva, ki jih je država prispevala za vzpostavitev namakalnega sistema in zajetja Žovnek, so s tem nesmiselno porabljena. S tem uničujemo kmetijstvo in posebej hmeljarstvo kot gospodarsko panogo, ki se ji ponovno vrača pomen," pravi predstavnik iniciative Franc Kralj.

V braslovški iniciativi tudi opozarjajo, da je priključevanje hitre ceste na avtocesto pri Šentrupertu najbolj odmaknjena varianta, ki bo po nepotrebnem podaljševala pot med Celjem in Velenjem, namesto da bi jo skrajševala.

Zato se sprašujejo, kdo se bo med Celjem in Velenjem raje vozil po plačljivi in daljši povezavi, namesto po krajši in brezplačni regionalni cesti preko Arje vasi. Prav tako se sprašujejo, zakaj je umaknjena varianta od Podloga do Velenja, ki je po njihovem mnenju bistveno cenejša, krajša, prometno učinkovitejša in za kmetijstvo ugodnejša.

Vlada je prejšnji mesec sprejela sklep o nadaljevanju priprave državnega prostorskega načrta za odsek tretje razvojne osi po različici Velenje-Šentrupert. Okoljsko ministrstvo bo tako izvedlo javno razgrnitev osnutka državnega prostorskega načrta in okoljskega poročila.

Skupaj z infrastrukturnim ministrstvom bo preučilo in se opredelilo do pripomb, podanih v javni razgrnitvi. Sledila bo izdelava predloga državnega prostorskega načrta in dopolnitve okoljskega poročila, pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora ter odločbe o sprejemljivosti vplivov načrta.

Postopek umeščanja prostorske ureditve v prostor pa se bo zaključil s sprejemom uredbe o državnem prostorskem načrtu na eni izmed vladnih sej.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov