Slovenija

Inšpekcija na onkološkem inštitutu: Pomanjkljivosti pri protipožarnih pregradah

sta/mv
27. 3. 2015, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje in onkološki inštitut sta uspela uskladiti terminski načrt obnove vodovoda. Alojz Unetič ne bo več vodja projekta. Pri sedanji obnovi so ugotovili pomanjkljivosti tudi pri protipožarnih pregradah, zato je ministrstvo pozvalo inšpektorat k nadzoru. Če bodo ugotovljene večje nepravilnosti, ne izključujejo kazenskih ovadb.

Arhiv
Na Onkološkemu inštitutu se spopadajo s težavami, ki izvirajo iz preteklosti.

Generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so zaradi zamud pri pripravi terminskega načrta obnove vodovoda na Onkološkem inštitutu Ljubljana ukrepali tudi pri sebi. Unetič ne bo več vodja projekta, pač pa bo po novem projekt vodilo in nadzorovalo podjetje DRI upravljanje investicij, ki je v lasti države. Po načrtu bo obnova zaključena do marca prihodnje leto. Pri dosedanjih delih obnove so ugotovili pomanjkljivosti pri protipožarnih pregradah, saj da protipožarne lopute sploh niso bile nameščene. Zato so pozvali inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, naj izvede inšpekcijski nadzor, da se bodo prepričali, kakšna je varnost na inštitutu, pravi Glažar. Če bo inšpekcija ugotovila večje kršitve, bo ministrstvo vložilo kazenske ovadbe zoper takrat odgovorne osebe. Onkološki inštitut je gradilo podjetje SCT, ki je šlo leta 2011 v stečaj. Glažar opozarja, da so vse bančne garancije že unovčili, tako da bodo za popravljanje teh napak morali iskati sredstva drugje. Trenutno še ne ve, kakšen je obseg nepravilnosti, niti ne vedo, kakšni bodo potrebni posegi, a popravkov na protipožarnem sistemu ne bodo vezali na obnovo vodovoda, je dodal. Je pa opozoril, da je onkološki inštitut ob izgradnji dobil uporabno dovoljenje, prav tako so dali zeleno luč vsi inšpektorati.

Glede obnove vodovoda je Glažar še dejal, da zaradi sprememb načrta projekt ne bo nič cenejši. Poudaril je, da so bile spremembe izvedene predvsem zato, da bi lahko obnovo izpeljali s čim manj motnjami. Obnova namreč poteka hkrati s sočasnim delom v bolnišnici. Glažar pravi, da so pri novem načrtu resda na eni strani določeni prihranki, po drugi strani pa so se pojavili tudi dodatni stroški. Kovinar Kočevje je namreč lani po začetku sanacije, vredne nekaj manj kot sedem milijonov evrov, predlagal spremembo projekta, po katerem namesto 3800 vertikalnih vrtin načrtujejo vertikalne vode le v vzhodnem oz. zahodnem delu stavbe za jaški dvigal, nato pa bodo inštalacijo speljali horizontalno po etažah. Glede izgradnje diagnostično-terapevtskega servisa oz. objekta ljubljanske urgence pa je dejal, da sta se na izbiro podjetja SGP Pomgrad pritožila Kolektor Koling in Strabag. Upa, da se zaradi revizij postopek ne bo zavlekel predolgo. Ob tem pa je priznal, da lahko državna revizijska komisija v skrajni fazi tudi razveljavi razpis. Po njegovem mnenju je za to zelo malo možnosti. So pa državno revizijsko komisijo prosili, da se zadeva urgentno obravnava. Predstavil je še časovnico izgradnje urgentnih centrov po državi. V Trbovljah bo urgentni center predvidoma odprt maja, v Mariboru in Slovenj Gradcu septembra, v Celju in Murski Soboti julija oz. avgusta, v Izoli, Novi Gorici, Novem mestu in na Jesenicah pa novembra.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov