Slovenija

Skobir kmalu sam na čelu Aerodroma Ljubljana

sta/mv
27. 3. 2015, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skupščina Aerodroma Ljubljana, ki je v 100-odstotni lasti nemškega Fraporta, bo v torek odločala o preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, ki jo bo vodil en poslovodni direktor, in sicer zdajšnji predsednik uprave Zmago Skobir, je razvidno iz sklica skupščine, danes objavljenega na spletni strani Ljubljanske borze.

lju-airport.si

Skobir bo za direktorja imenovan za pet let. Družba ne bo imela nadzornega sveta, bodo pa imenovali odbor vlagateljev z mandatom petih let, ki ga bodo sestavljali Pierre Dominique Prümm, Kai Peter Holger Zobel in Gudrun Telöken, vsi iz Fraporta. Delnice Aerodroma Ljubljana, ki bo tudi po preoblikovanju ohranil takšno ime, bodo umaknili iz trgovanja na Ljubljanski borzi. Osnovni kapital družbe bo znašal dobrih 15,8 milijona evrov, je še predvideno v sklicu skupščine. Upravo Aerodroma Ljubljana kot člana trenutno sestavljata še Bernarda Trebušak in Iztok Podbregar. Nemški Fraport je v Aerodromu lani kupil večinski delež, letos pa je iz lastništva iztisnil še manjšinske delničarje, tako da ima zdaj v lasti 100-odstotni delež upravljalca največjega slovenskega letališča. Po prevzemu se je pojavilo veliko vprašanj, kaj bo z investicijami na letališču.

Javnost zanima predvsem, ali bo novi lastnik podprl želje uprave Aerodroma pod vodstvom Skobirja, ki si je na Brniku prizadevala zgraditi nov potniški terminal, a so ji te načrte na skupščini leta 2013, na kateri država ni smela glasovati, prekrižali manjšinski delničarji.

Skobir je za STA nedavno pojasnil, da na področju infrastrukture najprej načrtujejo obnovo obstoječega terminala, in sicer na točkah, "kjer nas najbolj boli". Ozka grla denimo predstavljajo prijave na let in varnostno-kontrolne točke, "kjer se potniški tokovi mešajo in imamo zjutraj kar precej težav". Lotili se bodo tudi povečanja in posodabljanja površin, ki so namenjene potnikom, npr. za gostinske storitve.

"V naslednji fazi bo sledil načrt - skladen z rastjo prometa - za drugi terminal, ki pa bo verjetno malo drugačen, kot je bil dosedanji," je pojasnil Skobir. In kakšna je predvidena časovnica za te projekte? "Če bo šlo vse optimalno, če se bodo vsi roki in razpisi izvedli brez zapletov, pričakujemo, da bi naslednje leto že začeli z obnovo terminala," je napovedal.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov