Slovenija

Zadnjo besedo bo imelo ustavno sodišče

Črt Kaker
27. 3. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Seja državnega zbora, na kateri so poslanci odločali o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, je postregla s predvidenim scenarijem. Zadnjo besedo v tem ideološkem spopadu bodo namreč tako kot pred nekaj leti imeli ustavni sodniki.

sta

Čeprav je bil izid včerajšnjega glasovanja poslancev o tem, ali dovoliti ali pa zavrniti razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, znan že vnaprej, je razprava potekala več ur. Postregla je z že slišanimi dvomi in nasprotovanjem izenačitvi pravic istospolnih parov z raznospolnimi pari. Da so poslanci začeli razpravo, sta morali miniti skoraj dve uri, saj je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko postopkovno večkrat predlagal umik te točke z dnevnega reda, a neuspešno. Tanko je sicer zahteval prekinitev seje in dvodnevni rok za pripravo dopolnil, pri kateri želijo tudi sodelovanje pravnikov, pa bi potrebovali več časa, a predsednik DZ tudi tej prošnji ni ugodil.

»Z novelo se vzpostavlja eno od temeljnih načel ustave, to je enakost vsakega pred zakonom ne glede na njegovo osebno okoliščino.« Lilijana Kozlovič (SMC)

Poslanci so v nadaljevanju seje pojasnili svoje poglede na to, ali je treba referendum dopustiti ali ne. Predlagatelj predloga, s katerim so poslanci zavrnili razpis referenduma, Matej T. Vatovec (ZL) je poudaril, da novela odpravlja neustavno stanje sistemske diskriminacije na področju človekovih pravic. Po njegovem mnenju je do sprejetja tega zakona prišlo veliko prepozno, njegovo sprejetje pa je rezultat desetletij razprav, bojev in truda za enakopravnost in osnovne človekove pravice. DZ zato po njegovem mnenju danes ne more narediti ničesar, razen tega, da sklene, da razpis referenduma ni dopusten. S tem bo DZ onemogočil, da o pravicah manjšine odloča večina. Tudi v največji vladni stranki SMC, v kateri so pretekli teden še omahovali, ali omogočiti referendum ali ne, so poudarili, da ne želijo, da bi večina na referendumu odločala o pravicah manjšine. Tudi poslanec SD Matjaž Nemec je poudaril, da je cilj referendumske pobude nedopusten, saj pomeni grob poseg v pravice manjšine in podpihuje že tako preveč nestrpnosti v naši družbi.

Ljudje imajo pravico odločati

V SDS in NSi pa zavrnitve referenduma niso podprli. Poudarjali so, da imajo ljudje pravico odločati na referendumu. Izpostavili so, da z zakonom, ki zakonsko zvezo definirala kot življenjsko skupnost dveh oseb, uničujejo družino. Ob tem pozabljajo, da je družina že v veljavnem družinskem zakoniku definirana kot življenjska skupnosti staršev in otrok. Iva Dimic (NSi) je ob tem poudarila, da je »danes žalosten dan za slovensko demokracijo«. Večkrat je bilo mogoče slišati, da je najbolj moteče to, da bodo homoseksualni pari lahko posvajali otroke, in da je treba zaščititi otroke. A istospolni pari se bodo po novem zakonu lahko postavili v vrsto za posvojitev, eksplicitne pravice do posvajanja namreč nima nihče. Zadnjo besedo bo tako kot pred leti imelo ustavno sodišče. Pobudniki referenduma iz koalicija Za otroke gre! so namreč že napovedali ustavni spor.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov