Slovenija

Lokalna politika se mora temu upreti

Gabrijel Toplak
25. 3. 2015, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prvi možje občin dobivajo informacije, da je izredna notranja revizija uvedena z namenom zamenjave vodstva družbe, pristojni pa odgovarjajo, da je notranja revizija namenjena odkrivanju nepravilnosti pri poslovanju družbe in bolj transparentnem poslovanju.

STA

Župani Maribora in nekaterih okoliških občin so se po lanski želji za ponovno selitev sedeža Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) v Maribor v mestni hiši Rotovž spet sestali. Tokrat zaradi bojazni o negotovi prihodnosti družbe DEM in seznanitve s procesi, ki trenutno potekajo v tej družbi, soglasno pa tudi zahtevajo prenos sedeža HSE v Maribor, saj bi pomembno vplival na izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja regije.

Protest proti izčrpavanju

Predsednik sveta delavcev DEM Vladimir Šega pravi, da v družbi že nekaj časa poteka postopek izredne notranje revizije, a župana Mestne občine Maribor (MOM) Andreja Fištravca ni prepričal. »Opažamo nekorektne korake v DEM. Dobivamo informacije, da je izredna notranja revizija uvedena zaradi zamenjave vodstva družbe. Opozarjajo nas, da HSE načrtuje najem večjega kredita, garancijo pa bi morala zagotoviti DEM. In ko HSE ne bi mogel kredita več odplačevati, bi tega morala prevzeti družba DEM, kar bi jo finančno uničilo. Po našem mnenju ne gre samo za željo po zamenjavi vodstva, temveč tudi za finančno izčrpavanje DEM, temu pa bi sledila neizbežna privatizacija družbe, česar pa kot predstavniki lokalne skupnosti ne smemo dopustiti,« je po sestanku dejal Fištravec in poudaril, da se mora temu lokalna politika upreti. Župani so soglasno izrazili nestrinjanje z interesom HSE za razrešitev vodstva DEM brez predhodnega posveta z njimi in odločno protestirali proti izčrpavanju regionalnega vira in usmerjanju zunaj regije. MOM bo proučila tudi evropsko zakonodajo, na podlagi katere bi se morali dobički iz elektrarn usmeriti v regijo, kjer elektriko proizvajajo, medtem ko župani tudi pričakujejo, da bi imeli v nadzornem svetu DEM svojega predstavnika lokalne skupnosti. Fištravec se bo z nekaterimi župani obdravskih občin še ta teden sestal z generalnim direktorjem in finančnim direktorjem HSE Blažem Košorokom oziroma Stojanom Nikolićem ter jima predstavil stališča lokalne skupnosti.

Pavšalne navedbe

V HSE priznavajo, da v DEM poteka postopek izredne notranje revizije, a hkrati odločno zanikajo, da bi bil njen namen zamenjava vodstva. »Notranja revizija je namenjena odkrivanju nepravilnosti pri poslovanju družbe zaradi odprave teh nepravilnosti in zagotavljanja bolj transparentnega poslovanja DEM,« dodajajo in zavračajo pavšalne navedbe, da bi njihov lastnik finančno izčrpaval DEM. Vodstvu HSE se zdi tudi nenavadno, da se v poslovanje gospodarske družbe, ki posredno deluje na trgu, vmešavajo predstavniki lokalne oblasti in postavljajo pogoje, pod katerimi naj bi ta družba delovala.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste