Slovenija

Stresni test za vlado

Črt Kaker, Simon Rosc
24. 3. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nadaljnje poteze predsednika vlade Mira Cerarja bodo dober pokazatelj, kako trdna je v resnici vladna koalicija. Prodaja državne srebrnine še vedno razburja, razkol me podporniki in nasprotniki privatizacije pa je vse globlji. Uporaba vojaške tajne službe za analizo učinkov prodaje našega največjega telekomunikacijskega podjetja pa je sodu izbila dno.

STA

Minister za obrambo Janko Veber, ki se je znašel pod hudimi obtožbami, da je izrabil vojaško varnostno-obveščevalno agencijo v politični namene, se je včeraj vendarle na to temo srečal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

Po pogovoru na vladi je Veber zbranim novinarjem dejal, da mu predsednik vlade kljub vsem očitkom o zlorabi položaja v politične namene še vedno zaupa. Poudaril je, da tako on kot predsednik vlade želita odpraviti vse dvome o analizah posledic ob prodaji Telekoma. Kot je še pojasnil minister, sta s predsednikom podrobno pregledala poročilo, ki mu ga je posredoval.

»Podrobno sva šla skozi vsebino, ker se je tudi on čez vikend posvetoval s pravniki,« je dejal novinarjem in dodal, da je bil »interes obeh, da vsa vprašanja izčistimo in odvrnemo vsake pomisleke o tem, ali je varnost države ogrožena«. A vse očitno ni tako preprosto, kot je to včeraj predstavil Veber. Po neuradnih informacijah namreč včeraj ni ostalo le pri sestanku na štiri oči, temveč je predsednik vlade od obrambnega ministra zahteval dodatna pojasnila.

Voda na mlin Vebrovim nasprotnikom je tudi neizpodbitno dejstvo, da stranka SD in minister Veber že od vsega začetka nasprotujeta prodaji Telekoma, in kljub Vebrovim trditvam, da še uživa zaupanje predsednika vlade, se bo očitkov, da je zlorabil vojaško obveščevalno službo v politične namene, težko otresel. 

Sicer sta se s predsednikom vlade dogovorila, da bo sporni dokument dostopen javnosti, in po nekaj minutah se je dokument tudi znašel na spletni strani obrambnega ministrstva. Tako sta zdaj javnosti dostopni obe gradivi glede preverjanja posledic morebitne prodaje Telekoma. Eno je poročilo, ki je tudi javno in je bilo posredovano na vlado, čeprav ga še ni obravnavala, drugo pa je delovno gradivo vojaških obveščevalcev.

Kaj razkriva dokument

Iz dokumenta, ki so mu včeraj odstranili oznako zaupno, je mogoče razbrati predvsem skrb, kaj bi se lahko zgodilo, če bi Telekom Slovenije prodali tujcu. »Ob morebitnem primeru prodaje Telekoma tujemu partnerju bi se lažje ustvarili pogoji, ki bi lahko kompromitirali oziroma varnostno ogrožali ne le aktivnosti dela OVS, temveč tudi drugih organov, enot in posameznikov znotraj sistema obrambnega ministrstva in Slovenske vojske,« je zapisano v poročilu.

STA

Obveščevalci so na podlagi tega ocenili, da »je v obrambnem interesu, da kritična infrastruktura ostane v slovenskih rokah«. A so v OVS ugotovili tudi, da komunikacija že zdaj poteka prek drugih držav – in to očitno doslej ni bila težava – ter da hkrati ni nobenih dokazov, da bi bile države po prodaji Telekomov varnostno bolj ranljive.

Interpelaciji ne bo ušel

Iz opozicije so takoj po izbruhu afere zažugali z interpelacijo ministra, v kolikor ga premier Cerar sam en bo razrešil s funkcije. Kot smo izvedeli od naših virov, tako v NSi kot v SDS pri tem še vedno vztrajajo. »Očitno je, da je s prekoračitvijo pooblastil naložil tej službi nekaj, kar ni v njeni pristojnosti,« je pred dnevi opozoril vodja poslancev SDS Jože Tanko in dodal, da je ta služba očitno delala nekaj, kar ni v njeni pristojnosti. Podobne misli je javnosti predstavil tudi NSi-jev Matej Tonin.

Veber se bo tako očitno moral v vsakem primeru zagovarjati pred poslanci v državnem zboru, kar pa bo pokazalo, kako trdna je v resnici koalicija. SD namreč grozi z izstopom iz koalicije, če bo Veber izgubil ministrski stolček. Desus pa pri tem prav nič ne prispeva k trdnosti vlade. Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša namreč ni čisto prepričan v Vebrov prav, saj meni, da je naročilo analize blizu prekoračitve pooblastil.

Po njegovem mnenju bi bilo prav, da Veber odstopi, če se bo izkazalo, da je presegel pooblastila. Ali bo koalicija zdržala?

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov