Slovenija

Zaradi legalnega podjetja za prodajo prehranskih dopolnil iz konoplje mu grozi zapor

Žiga Kariž
19. 3. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zgodba o hišni preiskavi, ki so jo policisti opravili pri starših učenca na podlagi besed, ki jih je ta izrekel pri pouku, še vedno buri duhove. Oče učenca Rok S. se je odločil spregovoriti za naš časnik, saj meni, da si je javnost na podlagi zavajajočih informacij ustvarila napačno podobo o njem in njegovi družini.

Roku po zakonu grozi zapor od enega do deset let.

V našem časniku smo že poročali o družini iz Ljubljane, ki jo je doletela hišna preiskava, ker je sin pri pouku povedal, da doma v kleti pod lučmi gojijo zelenjavo. Učitelj je povedal ravnatelju, ravnatelj je poklical na policijo in možje v modrem so kmalu zatem potrkali na vrata Roka S. in Petre B. Informacije o tem, kaj naj bi v resnici našla policija, so v medijih predstavljene različno. Vsekakor vse skupaj ni tako nedolžno, kot se je zdelo na začetku, ko je eden izmed spletnih portalov objavil podatke, da naj bi pri preiskavi našli le paradižnike, feferone in drugo zelenjavo. V policijskem poročilu je bilo namreč navedeno, da so zasegli 118 sadik konoplje, 50 gramov posušenih vršičkov in večjo količino pirotehničnih sredstev.

Arhiv Svet24

No, obisk pri Roku S., ki bo zaradi najdbe policistov moral odgovarjati na sodišču, stvari zopet postavi v malce drugačno luč. Ker je v dokumentaciji, ki je romala na sodišče, zapisano, da so pri njem v kleti odkrili laboratorij, v katerem naj bi prideloval marihuano, nam pokaže prostor, ki je še vedno tak, kot so ga pustili policisti. V kletni sobi je več posod s posušenimi sadikami različne zelenjave. »A tu, v tem prostoru ni bilo nobene konoplje. Tudi policisti so bili začudeni, ko so videli, kaj se v resnici nahaja v kleti,« nam pove Rok in pojasni: »Res je. Imel sem 118 malih rastlinic konoplje, visokih od 10 do 20 centimetrov. A ne v kleti. Bile so zgoraj, v stanovanju na okenskih policah. Zrasle so iz semen, ki se pri nas popolnoma legalno prodajajo. Vsak, ki se vsaj malce spozna na konopljo, ve, da v takih rastlinicah ni THC-ja, ki je zakonsko sporen.« Rastlinice naj bi bile namenjene sočenju in nato nadaljnji predelavi v prehranska dopolnila.

Treba je poudariti, da Rok S. in njegova partnerica vodita popolnoma legalno podjetje za prodajo prehranskih dopolnil iz konoplje in imata tudi vsa potrebna dovoljenja. Pri preiskavi sta bili prisotni tudi inšpektorici z ministrstva za kmetijstvo in nista odkrili nobenih kršitev. Obisk pri sodniku si bo Rok S. tako zaslužil zaradi 50 g posušenih vršičkov z visoko vrednostjo THC-ja. »Policisti niso ničesar našli, ker jim sploh ni bilo treba iskati. Jaz sem jim sam prinesel posušene vršičke, ki jih imam za lastno uporabo. Sem astmatik in včasih pred spanjem pokadim kakšen zvitek, ker mi odpira pljučne mešičke, in tako lahko vsaj kakšnih 4–5 ur v kosu odspim,« je povedal Rok in dodal, da sporne konoplje ni pridelal sam, ampak jo, tako kot drugi uporabniki, kupi.

Glede na to, da so policisti v poročilu zapisali, da so med hišno preiskavo našli laboratorij in da so zasegli tudi razna gnojila, ventilatorje, namakalne sisteme, prezračevalne cevi, pretvornike za elektriko in podobno, je očitno, da bodo Roku želeli dokazati neupravičeno proizvodnjo z namenom prodaje. A ob seznamu zaseženih predmetov se Rok le nasmeje. »Zasegli so nam vrečke, ki jih uporabljamo za pakiranje sendvičev, in ventilator, ki ga imam v dnevnem prostoru. Saj ste videli 'sporni' prostor. Je to za vas laboratorij za proizvodnjo mamil?«

Hiša Roka S. in njegove družine res ne daje vtisa, da bi bila središče kriminalnih dejavnosti. A sproščen odnos do indijske konoplje in promoviranje njenih pozitivnih lastnosti sta zaradi zakonskih določil družino spravila v položaj, ko lahko oče konča celo v zaporu. Vprašanje je, ali bo Roku, čeprav je o sestavi konoplje in njenih učinkih zagotovo eden od najbolj poučenih Slovencev, uspelo prepričati sodnika, da njegova dejanja ne zaslužijo stroge obravnave.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste