Slovenija

Predsednik DZ za pojasnila v zvezi z nedavno hišno preiskavo zaprosil tudi notranjo ministrico

sta/mv
17. 3. 2015, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik DZ Milan Brglez je v zvezi z nedavno hišno preiskavo v poslanski skupini ZaAB za pojasnila zaprosil notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Sodeč po izjavah po sestanku vodij poslanskih skupin, pa dogajanje izpred tedna dni sproža tudi vprašanja avtonomije DZ v odnosu do ostalih vej oblasti ter vloge in ravnanja notranje ministrice.

STA

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je v zvezi s hišno preiskavo v prostorih poslanske skupine pred dnevi na predsednika DZ že naslovil protest zaradi "grobega posega v avtonomijo DZ, oviranja delovanja DZ in poslansko imuniteto".

Danes je potrdil, da je bil to tudi eden od povodov za srečanje vodij poslanskih skupin pri predsedniku DZ. Kot je dejal, so ti imeli svoja stališča in poglede, a so si bili enotni v oceni, da na način, kot so stvari potekal v prejšnjem tednu, enostavno ne morejo in ne smejo več.

Kako bo DZ ravnal, bo jasno šele, ko bodo dobili vsa pojasnila, je po sestanku dejal predsednik DZ Milan Brglez. "Vsekakor si pa znam predstavljati, da če pride še enkrat do podobnega dogodka, reakcija DZ ne bo ista. In tisti trenutek, ko bi sam dobil takšno zadevo, najverjetneje zdaj ne bi niti pomisli, da bi bil z njo samo seznanjen," je dejal.

Na zapisniku bi moralo biti navedeno, da se s postopkom ne strinjam, je dejal Brglez, ki pa priznava, da pravega protokola glede tega v DZ ta trenutek ni. Vse skupaj je vezano tudi na to, da je varovanje DZ del policije, kar je po njegovih besedah sicer v nasprotju s samo zakonodajo, a je dejstvo, da si država ta trenutek najverjetneje ne more privoščiti, da bi bile stvari urejene, kot je zapisano v zakonu.

Kot je opozoril Möderndorfer, je DZ pravzaprav edini organ, ki sploh nima svojega zakona in bi treba določene stvari urediti in razmejiti odnose do drugih dveh vej oblasti.

Da bi lahko bila dolgoročna rešitev vprašanja, kako zagotoviti avtonomijo DZ v odnosu do ostalih vej oblasti, še zlasti izvršne oz. v tem primeru policije, tudi v sprejetju ustreznega zakona, ki bi bil na nek način nadrejen zakonu, ki ureja siceršnja pooblastila policije v odnosu do vseh drugih državnih organov, je pritrdil tudi Brglez.

Kratkoročno reševanje problemov pa predsednik DZ veže na ugotavljanje, kaj se je zgodilo in kako to ravnanje presojajo tisti, ki so pravzaprav zanj odgovorni. Poizvedovanja v samem DZ je že opravil, odgovor notranje ministrice še čaka, "najverjetneje se bo treba posvetovati tudi s pravno stroko in na podlagi vsega tega presoditi, kaj je možno narediti", seveda v soglasju z mandatom, ki ga lahko dobi znotraj kolegija, je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han težko verjame, da ministrica za notranje zadeve "ni vedela, kaj se v državi dogaja". Meni tudi, da je ministrica tista, ki bi morala predsednika DZ obvestiti, da v prostorih DZ poteka preiskava.

Preiskovalci bi po njegovem prepričanju zadeve, ki jih iščejo, lahko našli na drugačen način, pri čemer je spomnil, da je ista preiskovalna ekipa šla tudi k predsedniku vlade, ki ni niti preiskovan in ni v postopku. "Vprašati se moramo, kakšno sporočilo pošiljamo v svet," je dejal Han.

Če je bilo vse prav, je pač bilo, "a tu ni bilo vse ok," je bil oster. Na vprašanje glede odgovornosti v tem primeru pa je odvrnil, da če se zgodijo napake, verjetno odgovarja "tisti, ki je najvišji". Verjame sicer, da zaradi tega interpelacija zoper notranjo ministrico ne bo vložena ter da lahko v normalnih postopkih ugotovijo, ali je bilo kaj narobe.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste