Črna kronika

Zaradi »uroka« izgubila prihranke

robert.marin@svet24.si
17. 3. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Šefika Bajrić je ljubljančanko Tanjo K. ogoljufala za 1100 evrov, Senada Bajrić pa za 29.566 evrov. Šefiko, ki je kaznivo dejanje priznala, je doletela pogojna obsodba, Senado pa zaporna kazen. V obtožnici beremo, da sta šarlatanki žrtvi pobrali prihranke pod pretvezo, da jo bosta rešili uroka, ki ji greni življenje.

Kot smo že poročali, je 7. decembra 2011 k Ljubljančanki Tanji K. v Linhartovem podhodu za Bežigradom pristopila neznana ženska. Predstavila se ji je kot Fatima in povedala, da vidi, da ji v življenju ni postlano z rožami, da je za to kriv urok in da ji lahko pomaga. V zameno za evre ... 

Tanja, ki je bila takrat res v težkem položaju – bila je bolna, nedolgo tega ji je umrla mati, očeta pa je zadela kap –, je na bližnjem bankomatu dvignila denar. Večkrat. Skupno je neznanki izročila 1100 evrov. Ko se je čez nekaj dni namenila na banko po dodatnih 1500 evrov, pa je k njej pristopila druga neznanka, ki se ji je predstavila kot Sabina, in ji dejala, da jo je opazovala že nekaj časa in da vidi, da jo v življenju čaka velika nesreča. Ob tem je dodala, naj tisti prvi ženski nikar ne daje denarja, ker ji hoče le slabo, naj ga raje da njej, ker ji bo zagotovo pomagala. Tanja je to res storila, Sabina pa je od nje v nadaljevanju izmolzla še okrog 30 tisoč evrov prihrankov»Kaj ti bo denar, za življenje gre!« je Tanjo prepričevala in prepričala Sabina.

Vse svoje »greške« je priznala

V preiskavi se je nato izkazalo, da sta Fatima in Sabina pravzaprav Šefika in Senada Bajrić, ki kljub istemu priimku nista v krvnem sorodstvu. Tožilci so jima najprej očitali, da sta Tanjo ogoljufali v sostorilstvu, na zadnjem naroku pa so obtožnico nekoliko spremenili, in sicer da sta »grešili« neodvisno druga od druge, za kar je predvidena tudi milejša kazen.

Šefika Bajrić je včeraj tik pred koncem kazenskega postopka priznala očitke po obtožbi. »Vse svoje 'greške' (napake, op. p.) sem priznala. Žal mi je, 'što sam to napravila' (ker sem to naredila, op. p.),« je dejala starejša od obdolženk. Ljubljanska okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak ji je prisodila osem mesecev zapora, pod ključ pa ji ne bo treba, če v preizkusni dobi treh let ne bo storila novega kaznivega dejanja. Senadi Bajrić, ki krivde ni priznala, pa je Vidic Bizjakova prisodila leto in štiri mesece zapora.

Ljudje smo različno dovzetni za črno magijo

Zagovornica Senade Bajrić, odvetnica Lucija Kovač, je sodišče v končni besedi sicer brez uspeha prepričevala, da bi v tej zadevi kvečjemu lahko šlo za lahkomiselnost oškodovanke, ne pa za kaznivo dejanje. »Zgodba oškodovanke je tako neverjetna, da ji ni mogoče verjeti, zato naj se obdolženo Senado Bajrić oprosti,« je med drugim dejala v končni besedi Kovačeva.

Sodišča pa, kot rečeno, Kovačeva ni prepričala. »Skozi oči povprečnega državljana je dejanje oškodovanke morda res naivno, a ljudje različno resno jemljemo zgodbe o urokih in črni magiji ...« je med ustno obrazložitvijo sodbe med drugim dejala Helena Vidic Bizjak.

Šarlatanki morata Tanji vrniti tudi prihranke skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi, plačila stroškov kazenskega postopka pa ju je sodišče oprostilo, tako da bodo ti bremenili proračun. Šefika Bajrić se je že včeraj odpovedala pritožbi, tako da je sodba zanjo že pravnomočna, Senada Bajrić pa jo bo bržkone izpodbijala pred višjimi instancami.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste