Slovenija

Stroka poziva k cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu

STA/J.P.
17. 3. 2015, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Za klopnim meningoencefalitisom sta lani v Sloveniji zbolela dva človeka, kar je najmanj v zadnjih desetih letih. Vseeno pa predstavniki UKC Ljubljana in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozivajo k cepljenju proti tej bolezni, saj so lahko posledice zelo hude. Približno odstotek obolelih umre, pet odstotkov pa jih ostane invalidov.

Arhiv Svet24

Cepljenje je edini učinkovit način preprečevanja klopnega meningoencefalitisa, so na današnji novinarski konferenci poudarili Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predstojnik infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Franc Strle in Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Ponavadi za klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji na leto zboli okoli 250 ljudi.

Redno se proti klopom cepi le med sedem in osem odstotkov prebivalstva, kar je po mnenju Grgič Vitkove nizka precepljenost, sploh ker Slovenija sodi med visoko endemična območja s klopnim meningoencefalitisom. Pred vbodi klopov se sicer lahko tudi zaščitimo s primernimi oblačili in repelenti, a ti ukrepi niso tako učinkoviti.

Cepiti se je priporočljivo še v hladnem obdobju leta, da pred obdobjem, ko se več zadržujemo v naravi, dobimo ustrezno zaščitno, je dodal Strle.

Ponavadi za klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji na leto zboli okoli 250 ljudi. Lansko leto pa je bilo po besedah Grgič Vitkove manj obolelih verjetno zaradi slabšega vremena, zaradi česar se ljudje niso toliko zadrževali v naravi.

A kot je opozorila Avšič Župančeva, zadrževanje v gozdu ni nujen pogoj za vbod klopa. Raziskava, ki so jo opravili na inštitutu, namreč kaže, da se jih več kot 95 odstotkov okuži v neposredni bližini doma. Največ jih zboli ponavadi v juliju, če je topla jesen tudi v septembru in oktobru.

Cepiti se je priporočljivo še v hladnem obdobju leta.

V Sloveniji je sicer okuženih odstotek klopov, a je prenos s klopa na človeka zelo hiter. Ob ugrizu okuženega klopa se virus prenese na človeka v 90 odstotkih. Tako nam nič ne pomaga, če klopa hitro odstranimo po vbodu, pač pa hitra odstranitev klopa pomaga pri preprečevanju lymske borelioze, bolezni, ki jo prav tako prenaša klop in je bistveno pogostejša kot klopni meningoencefalitis.

Da bi potrdili, ali je posameznik zbolel za klopnim meningoencefalitsom, je treba opraviti laboratorijske preiskave, ki jih opravljajo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, saj simptomi in klinični znaki niso dovolj značilni. Rezultati raziskav so znani v nekaj urah.

Sicer pa se prvi znaki klopnega meningoencefalitisa po Strletovih besedah pojavijo teden do dva po vbodu klopa oz. okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol. Nato ti znaki za kratek čas izzvenijo in nato nastopijo visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko tudi motnje zavesti.

Pri 10 odstotkih obolelih pride tudi do prizadetosti hrbtenjače, kar se odraža v ohromitvi določenega dela telesa. Kot posebej problematično pa je izpostavil, da se hude ohromitve ponavadi ne popravijo in človek ostane invalid celo življenje.

Zdravila, s katerim bi vplivali na virus, potem ko je oseba že obolela, ni, pravi Strle. Po njegovih besedah tudi ni upanja, da bi do takšnega zdravila prišli v prihodnjih petih letih.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov