Slovenija

Cerarjeva izbira Markeževe za šolsko ministrico po mnenju koalicijskih partnerjev primerna

STA/M.J.
16. 3. 2015, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V koalicijskih partnericah SD in DeSUS bodo glede na napovedi podprli predlog premiera Mira Cerarja, da za šolsko ministrico predlaga poslanko SMC Klavdijo Markež. Njen poslanski kolega Franc Jurša iz DeSUS meni, da lahko Markeževa uspešno opravlja to funkcijo. Da gre na prvi pogled za dober predlog, pa pravi tudi Matjaž Han iz SD.

STA

"Resor ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v pristojnosti stranke SMC, zato je tudi predlagatelj njen predsednik in predsednik vlade Miro Cerar, koalicijskim strankam pa je pri izbiri kandidatke treba zaupati," je v odzivu na Cerarjev predlog pojasnil predsednik SD Dejan Židan.

Han pa je za STA dejal, da Markeževo pozna kot dobro poslanko in verjame tudi v njene strokovne kompetence. Termina za srečanje kandidatke z njihovo poslansko skupino po njegovih besedah sicer še niso določili, a pričakujejo, da se bodo s kandidatko sestali in se seznanili z njenim pogledom na šolstvo. Prav tako ji bodo povedali svoja pričakovanja do resorja, ki naj bi ga vodila; za SD je na tem področju pomembna predvsem razmejitev javnega in zasebnega šolstva, je pojasnil Han.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za STA sporočil, da gre za odločitev predsednika vlade glede na to, da je mesto ministra za izobraževanje v kvoti SMC. "DeSUS jo bo podprl, če nima nobenega nahrbtnika," napoveduje Erjavec.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA povedal, da je informacija o predlaganju Markeževe za ministrico za izobraževanje zanj popolnoma nova, saj je bil v zadnjih dneh in tudi danes zaradi bolezni odsoten. Predlagano kandidatko pa pozna kot poslansko kolegico in je prepričan, da lahko uspešno opravlja to funkcijo.

Jurša je dodal, da je to prva poslanka SMC, ki jo je premier predlagal za ministrico, kar se mu zdi čisto v redu. Kot pravi, je bil namreč že v preteklosti presenečen, da premier v izvršno oblast ni izbral niti enega poslanca, čeprav ima v poslanski skupini veliko število visoko izobraženih kadrov.

Predsednik vlade je predlog za kandidatko za šolsko ministrico v DZ poslal danes. Kot ocenjuje, je Markeževa pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje tako na področju izobraževanja kot na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu.

Dozdajšnja ministrica Stanka Setnikar Cankar je namreč Cerarju 6. marca ponudila odstop, ko je Komisija za preprečevanje korupcije objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov. DZ se je z njenim odstopom seznanil v petek, do imenovanja novega ministra oz. ministrice pa izobraževalni resor začasno vodi Cerar.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste