Slovenija

Kabinet premierja opozarja, da ga pred sredino hišno preiskavo niso zaprosili za zasežene listine

STA
12. 3. 2015, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kabinet premierja pojasnjuje, da pred hišno preiskavo, povezano z nekdanjo premierko Alenko Bratušek, ne kabinet ne generalni sekretariat vlade nista bila zaprošena za posredovanje listin oz. gradiva, ki ga je policija zasegla na podlagi odredbe okrožnega sodišča. Generalni sekretariat je zasežene listine izročil prostovoljno, navaja kabinet.

Grega Wering / M24

"Vse listine, ki so jih preiskovalci zasegli, je generalni sekretariat vlade izročil prostovoljno oz. na podlagi njihovega poziva, naj generalni sekretariat listine izroči," so zapisali v kabinetu predsednika vlade po sredini hišni preiskavi, povezani z Bratuškovo.

Predsednika vlade Mira Cerarja je o vstopu preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v vladne prostore, o nameri za izvedbe hišne preiskave ter o odredbi sodišča obvestil generalni sekretar vlade Darko Krašovec. To je bilo kmalu po tem, ko so do generalnega sekretarja vlade prišli preiskovalci urada, pojasnjujejo v kabinetu.

Pri preiskavi na generalnem sekretariatu vlade je bil navzoč generalni sekretar vlade na podlagi pooblastila predsednika vlade. Pri preiskavi v prostorih generalnega sekretariata vlade pa so bili navzoči tudi sodelavci iz sekretariata glede na področja dela, povezana z odredbo sodišča.

Kot navajajo v kabinetu, je bila hišna preiskava opravljena v pisarni namestnice generalnega sekretarja Mirande Groff. Generalni sekretar vlade pa pri tem ni bil navzoč, saj te pravice niti ni imel. Preiskovalci so nameravali opraviti hišno preiskavo tudi v pisarni generalnega sekretarja, a tega niso storili, ker je generalni sekretar ob primopredaji poslov svoje predhodnice prevzel prazno pisarno. S tem so bili preiskovalci tudi seznanjeni.

V prostorih kabineta predsednika vlade je bil ob preiskovalcih NPU navzoč vodja kabineta Gregor Krajc. Pojasnil jim je, da je zbirka vladnih in sejnih gradiv na generalnem sekretariatu vlade, računalniki pa ob prevzemu mandata v kabinetu predsednika vlade niso imeli več podatkov predhodnikov iz prejšnje vlade.

Kriminalisti NPU so v sredo preiskali dom Bratuškove, nato pa še prostore poslanske skupine in stranke ZaAB ter vlade. Bratuškovo namreč sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarsko, za kar je predvidena kazen zapora do enega leta.

Predsednik vlade je dejal, da ne razume, zakaj je bilo treba opraviti hišno preiskavo. Po njegovem mnenju bi zadostovalo, da bi se policija obrnila nanj ali na njegov kabinet in bi dobili vsa potreba gradiva. Cerarju se zdi "vsaj presenetljivo", da je policija nenapovedano, brez njegove vednosti in v zvezi s postopki, ki nimajo povezave s sedanjo vlado, preiskovala vladne prostore.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste