Svet

Izredna odpoved za znani novinarki HTV

STA
12. 3. 2015, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hrvaška radio televizija (HRT) je danes odpustila znani televizijski novinarki in urednici Elizabeto Gojan in Hloverko Novak Srzić. Odpoved sta dobili zaradi njunih nepooblaščenih izjav v javnosti, s katerimi naj bi povzročili škodo javni medijski hiši, poročajo hrvaški mediji.

S HRT je danes prišla tudi informacija, da bodo odpustili še tri zaposlene, pri katerih so ugotovili, da so imeli ponarejene univerzitetne diplome. Zahtevali bodo tudi vrnitev denarja, ki so ga trije zaposleni prejemali na podlagi visoke izobrazbe. Imen niso omenjali, hrvaški mediji pa ugibajo, da je med njimi tudi namestnica programskega direktorja.

Gre za posledico razprave o profesionalnosti televizijskega prenosa inavguracije hrvaške predsednice Kolinda Grabar-Kitarović, ki ga je vodila Gojanova. Čeprav je prenos inavguracije, ki ga je opravila HTV, spremljalo občutno več gledalcev kot prenose konkurenčnih komercialnih televizij, so na sedežu javne televizije prejeli nekaj sto pritožb državljanov, ki so kritizirali vodenje Gojanove kot neprimerno.

Novak Srzićeva je sprožila podpisovanje peticije proti Gojanovi, češ da je izkoristila program javne televizije, da bi blatila novo predsednico. Medtem sta Gojanova in Novak Srzićeva nastopili tudi v drugih medijih brez dovoljenja HRT, kar je v nasprotju s pravilnikom medijske hiše. Zato se je generalni direktor HRT Goran Radman odločil, da jima odpove pogodbi o zaposlitvi.

Proti Gojanovi je javno nastopil tudi novinar in urednik HTV Jozo Barišić, ki ga je pred podobnimi sankcijami rešil položaj člana programskega sveta HRT. Barišić je zahteval nujno sejo programskega sveta, ker je ocenil, da je bil prenos inavguracije narejen pod vsako profesionalno in človeško ravnjo. Hrvaški mediji so sicer o Barišiću pogosto poročali, da je na uredniškem kolegiju pred leti vprašal, ali je pravilno v hrvaškemu jeziku reči Irak ali Iran.

Programski svet je v začetku marca ocenil, da Gojanova ni bila dobro uredniško pripravljena za prenos inavguracije Grabar-Kitarovićeve ter da je posredovala nepreverjene informacije in neprimerno komentirala dogodke ob inavguraciji, kar da je nesprejemljivo za program javne televizije. O odločitvi direktorja o odpovedi zaposlitve obeh novinark se mora sicer izreči še novinarski sindikat na HRT, a njegovo mnenje ni obvezujoče.

V Hrvaškem novinarskem društvu so ogorčeni, da novinarji lahko dobijo odpoved, če javno izražajo svoje mnenje. Za ponedeljek so napovedali novinarsko konferenco, ko naj bi se o odločitvi generalnega direktorja HRT izrekel tudi novinarski sindikat HRT.

Novak Srzićeva je bila med drugim tudi odgovorna urednica informativnega programa HRT, a je leta 2010 po večmesečnih kritikah zaradi njenega dela odstopila. Pred tem je nekaj časa delala tudi na komercialni Novi TV. Njeno ime so omenjali tudi v primeru sojenja za podkupovanje bivšemu programskemu direktorju hrvaške Nove TV Siniši Svilanu.

Gojanova je bila urednica zunanjepolitičnega uredništva na HTV, v zadnjem času pa je vodila pogovorno oddajo Damin Gambit. Kot predsednica zastopstva Hrvaškega novinarskega društva na HRT je pred nekaj leti ostro javno kritizirala takratno vodstvo HRT tudi zaradi neprofesionalnosti, podkupovanja in nadlegovanja zaposlenih. Tudi takrat so mediji poročali, da jo bodo odstavili s televizije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste