Slovenija

Z zvezami do službe

Gabrijel Toplak
25. 2. 2015, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tudi če na univerzi očitke zavračajo, se avtorjema, ki sicer verjameta v naključja, po tolikšnih primerih in vsem verjetnostnem računu ne izide drugače, kot da je na delu sistemska korupcija in neakademsko privilegiranje posameznikov.

Ogorčena starša poudarjata, da lahko kljub precejšnji brezposelnosti, ki vlada v mestu, službo na univerzi dobijo samo izbranci.

Potem ko je senat Univerzi v Mariboru (UM), kot smo že pisali, dokončno potrdil listo petih kandidatov, ki se bodo 10. marca potegovali za štiriletni rektorski mandat v prvem krogu volitev, se »ozračje« na univerzi vse bolj segreva.

Na spletnem portalu Uni novice, ki je namenjen informiranju univerzitetne in ostale javnosti o ljudeh in dogodkih na UM, se je namreč pred dnevi pojavil zapis anonimnih avtorjev o zaposlovanju na rektoratu Univerze v Mariboru v zadnjih nekaj letih. Ogorčena starša, kot sta se poimenovala avtorja, opozarjata na zaposlovanje po domače, obenem pa želita, da bi se zadeva dokončno razčistila in da bi javnost o njej tudi izvedela. V vseh točkah, razen pri zadnji, od skupno devetih, dodajata, so jima namreč po preverjanju pritrdili tudi »ustvarjalci« omenjenega spletnega portala.

STA

V svojem zapisu ogorčena starša omenjata Uroša Verbotna, ki je pastorek glavne tajnice Mojce Tancer Verboten, Roberta Kralja, sina tajnice glavne tajnice Viktorije Kralj, Dorotejo Grčar, hčer profesorja Bojana Grčarja, prodekana na fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Petro Štraus, pastorko predstojnika Univerzitetnega športnega centra Mihaela Pauka (tudi vnuka Leona Štuklja), Matejo Praprotnik Vidonja, hčer upravnika zgradbe rektorata Branka Praprotnika, Alena Vidonjo, moža Mateje Praprotnik Vidonja, Uroša Klineta, sina uslužbenke iz računovodske službe Stanke Kline, in Katjo Ramšak, hčer bivšega tajnika pravne fakultete Francija Ramšaka ter tajnice študentskih domov Stanke Ramšak. »Žal pri 9. točki nismo mogli preveriti, ali je ga. Rebeka Fakin res hči direktorja ZZZS Sama Fakina, nedvomno pa je omenjena zaposlena na Univerzi v Mariboru,« še navajata anonimna avtorja pisma, ki se obenem sprašujeta, kako je možno, da pri tolikšni brezposelnosti, ki vlada v Mariboru, službo na Univerzi v Mariboru dobijo prav tisti, ki imajo na tej univerzi takšne in drugače zveze in poznanstva. »Verjamemo v naključja in ena takšna zaposlitev, v kateri je izbran najboljši kandidat, bi lahko bila nenamerna. Ampak v osmih (8!) primerih (ali celo devetih) se po vsem verjetnostnem računu ne more iziti drugače, kot da je na delu sistemska korupcija in neakademsko privilegiranje posameznikov. Tudi to je 'in-breeding', ko se na administrativnih delovnih mestih zaposluje manj sposobne namesto najboljših,« zaključujeta ogorčena starša.

STA

Vanja Borovac, samostojna svetovalka za promocijo v kabinetu rektorja na Univerzi v Mariboru, odgovarja, da vsa prosta delovna mesta objavljajo na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, spletni strani Univerze v Mariboru in na oglasni deski Rektorata Univerze v Mariboru. »Vedno so bili izbrani tisti kandidati, ki so izpolnjevali vse zahtevane razpisne pogoje in s katerimi je bil tudi predhodno opravljen razgovor ter v več primerih tudi pisno preverjanje zahtevanih znanj iz razpisnih pogojev. Pri izboru so vselej sodelovali tudi zaposleni s tistega oddelka, v katerem je bilo razpisano prosto delovno mesto. Vsem neizbranim kandidatom je bilo v skladu z zakonom o delovnih razmerjih poslano ustrezno obvestilo. Postopek izbire in zaposlovanja poteka v skladu z delovnopravno zakonodajo in določili Kadrovskega priročnika univerze. Pri zaposlovanju na univerzi je odgovorna oseba rektor, univerza pa pri izbiri kandidatov tudi v primerih nadomeščanja začasno odsotnih delavcev ravna povsem transparentno, saj se vedno javno objavi prosto delovno mesta (čeprav to ni potrebno), da se na ta način zagotovi najkvalitetnejši kader. Izpostavljamo, da v postopku izvedbe razpisa nobenega prijavljenega kandidata ne diskriminiramo, niti pozitivno niti negativno, predvsem pa ne poizvedujemo glede imena in statusa zaposlitve njihovih sorodnikov,« poudarja Vanja Borovac.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste