Slovenija

Tihi morilec ubija tudi med seksom

T.R.
12. 2. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tihi ubijalec oziroma tihi morilec, kot pravimo ogljikovemu monoksidu, ne izbira. Mori med mladimi in starimi, nastaja pa v zaprtem prostoru pri prižganem avtomobilskem motorju, v plinskih pečeh in grelcih ter na ognjiščih.

Arhiv Svet24

Pred kratkim je v Čačku vzel življenju mladeniču, ki se je ljubil s svojim dekletom v avtomobilu s prižganim motorjem, parkiranim v garaži.

Januarja je minilo leto dni, odkar so v apartmaju v Hudinji pod Roglo našli tri trupla. Smučarji, fant in dekle, stara 24 let, in njun 22- letni prijatelj, so umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Na tragičen prizor je naletel lastnik apartmajev, ki je prišel preverit, zakaj zmanjkuje vode. Ker se nihče ni odzival, je poklical policijo.

Srbijo pa je pretekli teden pretresla tragična novica o paru, ki se je predajal nežnostim v prižganem avtomobili, parkiranem v garaži pod blokom, kjer je fant s starši živel. Mladeniča, 26-letnega Nemanjo Novakovića, je našel zjutraj njegov oče, ki je bil vso noč v skrbeh, kje se sin potepa. Ko je vstopil v garažo, je ob avtomobilu na tleh zagledal golega sina. Čeprav so reševalci prihiteli na kraj dogodka, fantu ni bilo več pomoči. Ogljikov monoksid je bil zanj usoden. Za življenje dekleta, ki so ga našli na zadnjem sedežu avtomobila, se v bolnišnici še borijo.   

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zastrupitev z ogljikovim monoksidom v Sloveniji najpogostejša smrtna nenamerna zastrupitev. Zaradi zastrupitve s tem plinom, ki je brez barve, vonja in okusa, je predlani umrlo 12 ljudi, leta 2012 en človek več, leta 2011 pa štirje ljudje.

Tihi ubijalec oziroma tihi morilec, kot pravimo ogljikovem monoksidu, saj ga s čutili ne moremo zaznati, nastaja v zaprtem prostoru pri prižganem avtomobilskem motorju, v plinskih pečeh in grelcih ter na ognjiščih.

Lani, ko je Slovenijo zajel ledeni objem, se je v Pivki v začetku februarja zastrupil moški z ogljikovim monoksidom, ki je bil v hiši prisoten zaradi nepravilne uporabe električnega agregata.

Na žalost na prisotnost tega plina v stanovanju največkrat pomislimo šele takrat, ko nekdo izgubi zavest. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje razlagajo, da se zastrupitev z ogljikovim monoksidom kaže z glavobolom, slabostjo, bruhanjem, utrujenostjo, omotičnostjo, težave se lahko stopnjujejo do zmedenosti, zanašanja pri hoji, motenj vida, nezavesti in smrti.

Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom je treba vzeti zelo resno. Pri tem se moramo zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Če imamo znake te zastrupitve, moramo čim hitreje zapustiti zastrupljeno območje in poklicati pomoč na telefonsko številko 112. Poleg tega moramo čim bolj mirovati in se izogibati fizičnim naporom, kot je daljša hoja.

Zdravljenje s stoodstotnim kisikom prek maske se mora začeti že na mestu zastrupitve oziroma v reševalnem vozilu med prevozom v bolnišnico.

Da bi se izognili zastrupitvi z ogljikovim monoksidom, v NIJZ svetujejo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. Če kurimo z drvmi, naj bodo ta čim bolj suha. Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v prostoru nas lahko pravočasno opozori tudi alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste