Slovenija

Davčna utaja med konjiškimi gasilci?

Gabrijel Toplak
2. 2. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

PGD Slovenske Konjice. Na pobudo Darsa so gasilci ob avtocestnih predorih dva meseca zagotavljali požarno varovanje in skrbeli za prometno oziroma požarno varnost ter dobili plačilo. Večino denarja za dežurstvo, tako predsednik Franc Čander, so porabili za nakup gasilske opreme. Čander v minimalnem plačilu za 24-urno angažiranost gasilcev ne vidi nič spornega.

Arhiv Svet24

Veliko prahu med gasilskimi organizacijami je pred približno dvema letoma dvignil obisk dacarjev pri prostovoljnih gasilcih iz Slovenskih Konjic, ki so v reviziji ugotovili utajo 20.000 evrov davka.

Utajeni davek – šlo je za več kot 20.000 evrov, ki ga niso odvedli od plačila za varovanje ob obnovitvenih delih avtocestnih predorov Golo rebro in Pletovarje leta 2009 ter 2010 –so konjiški gasilci sicer že plačali, zamenjali predsednika, dva gasilca pa sta se znašla na zatožni klopi. Kazenska ovadba je bila podana januarja 2013, saj je šlo za sporna nakazila podjetjema Piramida in Lesko, ki so jima gasilci plačali varovanje, a so ga opravili sami. Lastnika podjetij sta potem z računov dvignila gotovino in jo dala gasilcem, ki so si jo razdelili za opravljeno varovanje.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Vodstvo Gasilske zveze Slovenije se je sicer zadovoljilo s priznanjem in z opominom, ki ga je pri tamkajšnjih prostovoljcih izreklo odgovornim, a predsedniku PGD Slovenske Konjice Francu Čandru zadeva še ne dovoljuje mirnega spanca. Kot pravi za Svet24, so nanj odtlej leteli hudi očitki.

»Izjave, očitki in pozivi za moj odstop lokalnega upravnega odbora Gasilske zveze kažejo na popolno nerazumevanje situacije, zatiskanje oči pred dejstvi in organizacijo gasilstva na sistemski ravni v Sloveniji. Predmetni primer bi po moji oceni moral preseči lastne apetite posameznikov in posameznic, ki želijo tudi moje izjave in stališča uporabiti ter predvsem zlorabiti za svoje individualne 'kadrovske' apetite. Upravnemu odboru Gasilske zveze Slovenske Konjice, ki je zahteval tudi moj odstop, saj naj bi s svojimi izjavami celo razžalil druga društva, sem že 'ugodil', bom pa vesel, če bom tako pomiril strasti in omogočil, da resnica pride na plan,« pojasnjuje Čander.

Dodal je, da so na pobudo Darsa približno dva meseca na avtocesti ob predorih zagotavljali požarno varovanje in tako skrbeli za prometno oziroma požarno varnost, plačilo pa je bilo izključno za opravljene ure dežurstva, ko so njihovi člani skrbeli, da so domači in tuji potniki varno potovali čez Slovenijo.

Arhiv Svet24

»Večino prejetega denarja smo porabili za nakup gasilske opreme, obenem pa smo se odločili, da bomo članom, ki so dva meseca 24 ur na dan zagotavljali požarno in s tem prometno varnost, slednje tudi plačali. Res pa je, da je takratno vodstvo naredilo napako, saj ni odvedlo davka ter izplačila izvedlo prek določene družbe. Ko je Durs napako ugotovil in izdal odločbo o njegovem plačilu, smo to tudi storili,« se spominja Čander, ki dodaja, da ni pravnik, zato se ne želi spuščati v ugotovitve pristojnih organov, vseeno pa kot predsednik društva ocenjuje, da je prav, če nekomu, ne glede na to, ali gre za gasilce ali kogarkoli drugega, zagotovijo vsaj minimalno plačilo za delo.

Kot vse kaže, še ugotavlja predsednik, je v Sloveniji nastal sistemski problem: na voljo so poklicni gasilci, ki tovrstnih del ne morejo zagotavljati, in prostovoljna gasilska društva, ki pa tega ne bi smela opravljati in plačati svojih ljudi, ki to počnejo. Po njegovem bi zadevo rešili z ustanovitvijo kakšne tretje, gasilske pravne organizacijske oblike, ki bi tovrstne zadeve lahko izvajala, sicer pa njihovi člani, zaključuje, tovrstna dela delajo povsem volontersko.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste