Slovenija

Prvi takšen pri nas

M. M.
28. 1. 2015, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po dobrih treh letih so v Kočevju včeraj v uporabo predali dementni oddelek doma starejših občanov. Naložba v dom, ki je sicer v državni lasti, je znašala 3,5 milijona evrov. V novih prostorih je 48 ležišč na več kot 2000 kvadratnih metrih površine, prve obiskovalce pa bodo sprejeli že prihodnji mesec, so sporočili iz kočevske občine.

Jelovica, občina Kočevje

Investicija je bila po podpisu štiripartitne pogodbe zaupana občini Kočevje, ki je za ureditev tehnične dokumentacije z vsemi postopki prispevala slabih 55.000 evrov, preostalo so zagotovili iz več virov: dva milijona evrov je prispevalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prek programa Pokolpje, nekaj manj kot 1,5 milijona pa ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Pohvalno je še dejstvo, da gre za prvi dom iz lesa za starejše občane, ki – poleg vrtcev in šol –predstavlja nov mejnik lesene gradnje javnih objektov. Njegova posebnost je v izjemni energetski učinkovitosti in uporabi lesa ter naravnih materialov. Skoraj 3000 kvadratnih metrov velik objekt je Jelovica postavila v mesecu dni, sledila so dela do faze na ključ in urejanje okolice.

S postavitvijo prvega lesenega doma za starejše v Sloveniji dokazujejo svoje znanje in izkušnje pri gradnji nizkoenergijskih objektov in hiš iz lesa, so se pohvalili v Jelovici. Gre za visokoenergijsko učinkovit objekt, izdelan skladno z najnovejšimi evropskimi smernicami za oskrbo starejših oseb.

Priprava projekta je zahtevala večmesečno delo različnih strokovnjakov, projektantov in statikov. Poseben izziv za Jelovico je bila organizacija projekta, od naročanja materialov, natančne izdelave lesenih montažnih elementov do logistike in transporta elementov na lokacijo, ki je bila usklajena z montažo objekta. Natančna izdelava lesenih elementov stavbe v proizvodnji je pozneje narekovala natančno postavitev objekta, ki je bil pokrit v dobrem mesecu dni, kar je za objekt takšnih razsežnosti nekajkrat hitreje od klasične gradnje.

Skoraj 3000 kvadratnih metrov uporabnih površin v dveh nadstropjih se funkcijsko navezuje na obstoječi dom v bližini, a že na zunaj kaže drugačno vsebino. Od centralnega hodnika se na levo in desno stran odcepita dva enaka trakta v pritličju in nadstropju, kjer je po osem enoposteljnih sob in dve dvoposteljni, kuhinje s shrambo ter jedilnice. Velike steklene površine v sobah omogočajo svetle prostore, lesena terasa v središču pa dodaten prostor za sprostitev. Na južni strani objekta je vrt za prostočasne aktivnosti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov