Slovenija

Nov val osebnih stečajev

Žiga Kariž
22. 1. 2015, 06.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenci smo imeli v lanskem letu kar štirikrat več osebnih stečajev kot katerokoli leto doslej. Zaradi kreditne krize bi že na začetku letošnjega leta doživeli pravi naval novih. A čeprav marsikdo vidi rešitev v odpisu dolgov, ki ga prinaša stečaj, zadeve niso tako preproste. Vse je namreč odvisno od odločitve sodišča.

Profimedia

Več tisoč Slovencev te dni na najbolj krut način spoznava, da ljudje, ki sedijo v bankah, niso neodvisni svetovalci, ampak prodajalci izdelkov. Da njihova mnenja niso usmerjena v dobro potrošnikov, ampak v korist banke, da bodo na pomoč bančnih institucij čakali zaman in da so za vse svoje težave krivi sami. Imetniki kreditov v švicarskih frankih se počutijo prevarane. Odzivi, ki jih lahko spremljamo, razkrivajo, da je marsikdo na robu obupa. »Pa jim bom pustil to stanovanje, pa naj ga imajo,« je na facebooku zapisal eden od tistih, ki ga je prizadela sprememba tečaja. A so ga prijatelji kmalu seznanili z neprijetnim dejstvom, da se obveznosti do banke s tem po vsej verjetnosti ne bo znebil.

Tudi če prodate stanovanje, lahko vaš dolg banki še vedno ostane.

S tovrstno težavo se srečujejo predvsem tisti, ki so tik pred začetkom krize leta 2008 vzeli kredit z najdaljšo možno dobo odplačevanja in zanj zastavili nepremičnino, katere vrednost je banka ocenila ravno na toliko, kot je znašal kredit. Danes je glavnica njihovega kredita višja kot pa dne, ko so kredit najeli, obrok precej višji. Marsikomu se je zaradi krize finančna situacija poslabšala in višjih obrokov ali dodatnih finančnih obremenitev enostavno ne bodo prenesli. Ker so cene nepremičnin znatno nižje, kot takrat, ko so se taki krediti sklepali, je le malo verjetno, da bi se krediti s prodajo nepremičnine poplačali.

V vsakem primeru je najslabše čakati, da banka stanovanje v izvršilnem postopku zaseže in ga uvrsti na dražbo. Cene, ki jih dosegajo stanovanja na dražbah, so praviloma skoraj za polovico nižje od tržnih, poleg tega pa mora dolžnik poravnati še vse stroške, ki s tem nastanejo. Tako je za vse, ki razmišljajo o tej drastični potezi, bolje, da nepremičnino poskušajo prodati sami.

Če se tečaj evra v primerjavi s frankom v naslednjih dveh do treh mesecih ne bo okrepil, se zna zgoditi, da bomo v Sloveniji doživeli nov val osebnih stečajev. Odkar za začetek stečajnega postopka ni več treba plačati stroškov stečajnega upravitelja, smo Slovenci namreč doživeli pravi bum osebnih stečajev. Kot so objavile Moje finance, je bilo leta 2013 začetih 880 postopkov osebnega stečaja, leta 2014 pa kar 4039.  

Osebni stečaj sicer pomeni odpoved vsemu svojemu premoženju in dve do pet let življenja z minimalno plačo. Če v tem času dolžnik ne uspe poplačati vseh svojih dolgov, lahko sodišče zaprosi za oprostitev preostalih dolgov. Sodišče mu lahko te dolgove oprosti ali pa tudi ne. Nekaterih dolgov celo ne sme oprostiti. Tako se na primer nikoli ne moremo znebiti dolgov, ki nastanejo iz naslova preživnin.

A seveda je treba pred najbolj drastičnimi rešitvami trezno razmisliti o tem, kaj storiti. Pridobiti informacije o rešitvah, ki vam jih ponuja banka, se o njih posvetovati z neodvisnim strokovnjakom in počakati, pri katerem tečaju se bo švicarski frank ustavil, potem ko bo Evropska centralna banka (ECB) objavila, s kakšnimi ukrepi misli oživeti gospodarstvo. Včerajšnja novica, ki jo je objavil Bloomberg, da naj bi ECB vsak mesec na trg spravila 50 milijard evrov svežega denarja, je frank spravila na 0,98 in tako še povečala skrbi kreditojemalcev. A nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, in le malo verjetno je, da bodo Švicarji pustili, da bodo zaradi tako visokega tečaja franka nekonkurenčni na evropskem in svetovnem trgu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste