Slovenija

Puč v SMC: Cerar le še zgodovina?

Črt Kaker
22. 1. 2015, 06.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prodati ali ne prodati državno premoženje. To je vprašanje, s katerim se zadnje mesece vse bolj in bolj ukvarja politika. Vztrajanje pri privatizaciji pa lahko predsednika vlade Mira Cerarja drago stane. Karl Erjavec mu je namreč že zažugal, da lahko stranka Desus, če se bo nepremišljena privatizacija nadaljevala, zapusti vlado, znotraj SMC pa naj bi se celo pripravljal puč, s katerim bi odnesli Mira Cerarja.

STA

Miro Cerar se je v slovenskem političnem prostoru pojavil kot »feniks«, ki pooseblja pravico, višjo politično kulturo in moralo, in uspel. Uspelo mu je zmagati, a kaj, ko se po zadnjih dogodkih zna zgoditi, da se bo moral v kratkem posloviti od funkcije predsednika vlade. Tako hitro, kot se je pojavil, bo tudi odšel, bi lahko sklepali iz dokumenta, ki je včeraj prišel v javnost.

sta, Arsen Perić/M24

Je že res, da je vse več državljanov in koalicijskih strank nezadovoljnih s Cerarjevim načinom vodenja vlade, a da je v javnosti zakrožil predlog nezaupnice, je za marsikoga veliko presenečenje, še večje presenečenje pa je to, da naj bi nezaupnico proti Cerarju pripravljali kar v njegovi stranki. Predlog nezaupnice je spisan na treh straneh, sicer nima datumov ali podpisov poslancev, vsebuje pa kritično oceno stanja v Sloveniji in predlog državnemu zboru, naj razreši Mira Cerarja ter za novega predsednika vlade imenuje Bojana Dobovška, poslanca SMC, nesojenega notranjega ministra. Predlog nezaupnice je naslovljen tudi na predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki je sicer podpredsednik stranke SMC. Prav slednji naj bi bil po nekaterih govoricah eden izmed članov stranke, ki pripravljajo puč zoper svojega predsednika. A je nekaj ur za tem, ko je dokument zakrožil v javnosti, dejal, da gre pri vsem skupaj za »čisto laž«, včeraj pa je na družbenem omrežju Facebook zapisal: »Očitno smo nekaterim res v napoto, ker se lotevajo SMC s tako prozornimi lažmi. Takšno poročanje v medijih poslance SMC v državnem zboru prej krepi kot slabi.«

Arsen Perić/M24

Bojana Dobovška omenjajo kot osebo, ki bi na mestu predsednika vlade nasledila Mira Cerarja. 

Na vse govorice okoli domnevne nezaupnice in trenj znotraj stranke se je včeraj le odzval tudi Miro Cerar, ki je na novinarski konferenci med posvetom vlade dejal, da opozicije v lastni stranki nima, priznal pa je, da imajo v stranki glede privatizacije različna mnenja. »SMC je stranka, ki dopušča, da njeni poslanci razmišljajo s svojo glavo,« je dejal predsednik vlade. Dobovšek pa je povedal, da ni dobil še nobene ponudbe za predsednika vlade, in dodal, da poslanci očitno cenijo njegovo delo.

A pritiski na Cerarja so zaradi napovedane nadaljnje privatizacije vse močnejši. Poleg Socialnih demokratov, ki v zadnjih tednih v luči boja za prevlado na levici ostro konkurirajo Združeni levici, se je v torek oglasil tudi predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je javno zagrozil, da lahko zaradi privatizacije pade vlada.

»Želimo, da se o strategiji upravljanja z državnim premoženjem pogovarjamo kot celotna družba – da je vključena tudi civilna družba in opozicija.« Miro Cerar

Obenem so vse glasnejše kritike na račun Cerarja zaradi njegovega vse večjega sodelovanja s pravnomočno obsojenim prvakom SDS Janezom Janšo. Preteklo sredo je namreč SMC na parlamentarnem odboru za notranjo politiko z dnevnega reda uspela umakniti predlog zakona Zavezništva Alenke Bratušek, s katerim bi obsojenim na nepogojno zaporno kazen preprečili, da bi kandidirali ali pa opravljali voljene funkcije. Cerar je nato še isti večer Janšo povabil na sejo sveta za nacionalno varnost, kar je po naših informacijah nekaj poslancev SMC spravilo v slabo voljo.

V slabo voljo pa naj bi napovedana privatizacija spravila tudi tisti del elite, ki na račun državne lastnice živi od raznih svetovalnih pogodb in dobro plačanih funkcij, s prodajo pa naj bi se te vezi dokončno pretrgale. In ravno te grožnje naj bi zdaj z govoricami okoli nezaupnice prišle tudi do predsednika vlade. Po naših informacijah je samo od njega samega odvisno, ali bo ostal predsednik vlade ali bo postal le še politična zgodovina.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste