Slovenija

Preprodajalca droge sta se pokesala na ljubljanskem sodišču

Tina Recek
14. 1. 2015, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na ljubljanskem sodišču sta včeraj dva obtoženca priznala očitek ukvarjanja s prepovedano drogo. Sodišče je Adnanu Zukanoviću izreklo štiri leta in osem mesecev zapora, Edhemu Tukiću pa tri mesece več, oba ostajata do pravnomočnosti sodbe v priporu. Dvojica bo morala vrniti umazani denar, prvi okoli štirinajst tisoč evrov, drugi deset tisoč evrov več.

»Ne vem, kaj mi je tega bilo treba. Resnično obžalujem dejanje. Preden so me aretirali, sem že prekinil s kaznivimi dejanji.« S temi besedi je včeraj nagovoril ljubljansko okrožno sodišče Adnan Zukanović.

Tožilec iz specializiranega državnega tožilstva Boštjan Jeglič je v zameno za priznanje krivde predlagal štiri leta in enajst mesecev zapora, da obtoženi vrne 14.475 tisoč evrov umazanega denarja in podaljšanje pripora, v katerem je Zukanović od lanskega marca. 

Obtoženi se je znašel v hudodelski združbi skupaj z Darkom Henigmanom, Mihom Michaelom in drugimi pajdaši (vsega skupaj jih je devetnajst) zaradi ukvarjanja s prepovedanimi drogami. V glavni vlogi naj bi bila nastopila Darko Henigman in Miha Michael, ki naj bi organizirala nakup droge in jo nato prodajala naprej odjemalcem. Njihovo početje pa ni ostalo skrito možem v modrem, ki so angažirali tajne policijske delavce. Slednji so od družbe »odkupili« kar nekaj prepovedane droge; enkrat 50 gramov kokaina za 3800 evrov, drugič 24 gramov za 1900 evrov, tretjič 80 gramov za 5400 evrov in še skoraj 100 gramov za 6700 evrov. V enem primeru je kupčijo s tajnim policijskim delavcem sklenil Zukanović in mu prodal 240 gramov kokaina za okoli štirinajst tisoč evrov. V družbi obtožencev se je znašla tudi medicinska sestra Kristina Pančič, zaposlena v koprskem zaporu, ki je družbo »založila« z metadonom. 

Ker je obtoženi Adnan Zukanović očitno ocenil, da ima tožilstvo premočne adute v rokavu, se je odločil za priznanje krivde. Tožilec iz specializiranega državnega tožilstva Boštjan Jeglič je v zameno za priznanje krivde predlagal štiri leta in enajst mesecev zapora, da obtoženi vrne 14.475 tisoč evrov umazanega denarja in podaljšanje pripora, v katerem je Zukanović od lanskega marca. 

Pred odločitvijo sodišča je v sklepni besedi poudaril obtoženčevo nekaznovanost, da ni v drugih kazenskih postopkih, kar je v primerjavi z drugimi člani družbe prava redkost. Kakor je tudi prava redkost, da je imel med kaznivimi dejanji več drugih zakonitih služb. Na drugi stani pa je menil, da je treba glede na število kaznivih dejanj upoštevati, »da je bil serijski izvršitelj«. Sodnica je bila pri izreku kazni bolj milostna od tožilca in je obtožencu namenila štiri leta in osem mesecev zapora, v vsem ostalem pa je sledila tožilskemu predlogu. V obrazložitvi sodbe je odločitev Zukanovića, da se pokesa, ocenila za pametno potezo, saj mu je grozilo od pet do petnajst let zapora.

Še en skesanec

Svojega greha se je pokesal tudi Edhem Tukić. Sodišče je v njegovem primeru sledilo tožilskemu predlogu in mu izreklo štiri leta in enajst mesecev zapora ter naložilo, da vrne 24.225 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, in mu podaljšalo pripor. Prag hrama pravice bi moral včeraj prestopiti še Miha Michael, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi umora – leta 1989 je ubil svoje dekle. Michael se vabilu na predobravnavni narok ni odzval, prav tako tudi ne njegov odvetnik, češ da se ni uspel pripraviti na obrambo. Naj zapišemo, da je obtoženi že od lanskega marca v priporu. 

Prag hrama pravice bi moral včeraj prestopiti še Miha Michael, ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi umora – leta 1989 je ubil svoje dekle. 

Brez odvetnika je včeraj stopil pred sodnico Darko Henigman, ki je pojasnil, da je pred kratkim preklical pooblastilo svojemu odvetniku Mitji Severju. Za ta korak se je odločil, ker mu je odvetnik dejal, da se ne bo udeležil naroka, ker mu obtoženi ni plačal storitve. Je pa Sever pred narokom sodišču poslal opravičilo, češ da ima druge obveznosti. Sodnica izostanka ni opravičila, saj je odvetnik dolžan zastopati svojo stranko še 30 dni po prenehanju pooblastila. Sodnica ga je kaznovala s tisoč evri.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste