Slovenija

Varuhinja pri vprašanjih sobivanja z Romi opozorila na enakopravnost obeh strani

STA/ mv
14. 1. 2015, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je v okviru današnjega poslovanja v Novem mestu srečala tudi z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem, obiskala je romsko naselje Šmihel, na tiskovni konferenci pa izpostavila predvsem vprašanje sobivanja z Romi. Opozorila je na nujnost njegovega reševanja in na enakopravnost obeh strani.

Franci Koncilija

Nussdorferjeva je povedala, da sta z županom med drugim govorila tudi o problemih izobraževanja romskih otrok in romski nezaposlenosti, ki se celo povečuje. Dotaknila sta se tudi stanovanjske politike občine in drugih vprašanj, povezanih z delovanjem občine, ki se po njenem mnenju od problemov drugih občin bistveno ne razlikujejo. Ker se novomeška občina od drugih razlikuje tudi po številni romski skupnosti, se je danes srečala tako s predstavniki Romov, kot njihovih večinskih sosedov. Ob tem je menila, da je treba najti skupni jezik in glede pravic ter dolžnosti poskrbeti za enakopravnost obeh strani. Hkrati je poudarila, da lahko zaostrovanje razmer pripelje tudi do neljubih dogodkov. Romi tako na eni strani opozarjajo na svoje težave, po drugi strani pa njihovi sosedi in različne civilne iniciative ocenjujejo, da se stanje slabša in da je alarmantno, da se krepita kriminal in nasilje, da sosedi Romov izgubljajo potrpljenje, svoje kmetijske pridelke in dohodke ter da se ne počutijo varni, je navedla. Dodala je, da ji je novi novomeški župan Macedoni zatrdil, da se bo občina reševanja problemov sobivanja z Romi, urejanja njihovih bivanjskih razmer, težav z zaposlovanjem in izobraževanjem lotila sistematično ter z več pozornosti.

Izobraževanje se mora začeti v otroških vrtcih

Glede izobraževanja romskih otrok je pristavila, da je odločilnega pomena, da ga ti začnejo v otroških vrtcih. Romski otroci se tam namreč najprej naučijo večinskega jezika, ki jim pri vstopanju v osnovno šolo omogoča podobno izhodišče, kot ga imajo drugi otroci, je pojasnila. Poleg navedenih vprašanj se je urad varuha človekovih pravic v pogovorih s 30 pobudniki srečal še s številnimi osebnimi zgodbami, ki se med drugim nanašajo na težave s sodišči, z davčnimi postopki, dedovanjem, nerazumevanjem postopkov, visokimi stroški komunalnih prispevkov, zemljiškimi spori, s problemi z delovnimi razmerji in postavitvijo baznih postaj. Glede teh je Nussdorferjeva dejala, da gre za vsedržavni problem in da so jih načrtovalci ponekod postavili le nekaj deset metrov o bivališč. Glede številnih danes izpostavljenih težav je napovedala posredovanje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste