Slovenija

Novolesova kompleksa v rokah Metalke Commerce

M.J.
30. 12. 2014, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nepremičnine straškega Novolesa Primare v stečaju so na današnji javni dražbi, ki je v prostorih družbe 3M v Ljubljani potekala z zniževanjem izklicne cene, za nekaj manj kot 200.000 evrov prodali Metalki Commerce. Ta bo lahko kot lastnik celotnega kompleksa nekdanjega Novolesa v Straži sedaj nadaljevala s tamkajšnjo lesno-predelovalno dejavnostjo.

Arhiv Svet24

V Metalki Commerce so za STA povedali, da so straško lesno proizvodnjo začeli oživljati v jeseni, sedaj, ko jim je uspelo odkupiti oba straška kompleksa - poslovni kompleks Novolesa v stečaju in nepremičnine proizvodnega kompleksa Novolesa Primare v stečaju -, pa bodo na združenih zemljiščih lahko nadaljevali z oživljanjem lesno-predelovalne dejavnosti in proizvodnje vezanih plošč.

Nepremičnine Novolesa Primare so po več neuspelih dražbah danes začeli prodajati po izklicni ceni 1,172 milijona evrov, Metalka Commerce pa ga je po draženju navzdol kupila za nekaj manj kot 200.000 evrov brez davka in drugih stroškov, so še pojasnili. Po neuradnih podatkih bodo proizvodnjo nadaljevali kot Lesni center Straža.

Metalka Commerce, ki je v stečajnem postopku straškega Novolesa zgodaj letos kupila njegov poslovni kompleks, je sicer v jeseni najela njegov proizvodni del Novoles Primara, ki ga je stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič večkrat neuspešno skušal prodati. Omenjeni kompleks pa je začela pripravljati za proizvodnjo.

Takrat so v družbi pojasnili, da v Straži že poteka poskusni zagon stare toplarne in sušilnic, žaga, decimirnica, lakirnica in proizvodnja lesnih peletov pa že obratujejo. Pripravljajo tudi zagon dela proizvodnje v drobnem programu, zagotovili so obratovanje dodatne žage, hkrati pa se pogovarjajo o zagonu lepilnice masivnega lesa.

V Straži so tedaj zaposlovali 33 ljudi, s toplarno in sušilnicami pa bo jih bo delo v novem podjetju Energetika Straža, ki je v njihovi lasti, dobilo še šest. Do obsežnejšega zaposlovanja bo prišlo z zagonom proizvodnje vezanih plošč, so napovedali.

Za vse, kar sedaj izdelujejo, imajo zagotovljene kupce, v prihodnosti pa pričakujejo, da bodo zapolnili vse zmogljivosti sušilnic, kjer bodo sušenje in parjenje lesa ponujali tudi tujim trgom. Ker kakovostnih vezanih plošč na trgu še vedno primanjkuje, tudi računajo, da z njihovo prodajo ne bo težav.

Metalka Commerce je Novolesov poslovni kompleks kupila z namenom ponovnega zagona lesne industrije, od vseh dejavnosti pa jih najbolj zanima izdelava vezanih plošč, za kar so nujno potrebovali zemljišča nekdanjega proizvodnega dela Novolesa Primare.

Sicer pa bo oživitev celotnega straškega kompleksa dolgotrajen projekt, ki ga bodo izvajali postopno. Sedanja strojna oprema je namreč ostala v neustreznih razmerah. Za njo pa so potrebna obsežna vzdrževalna dela, ki poleg menjave dotrajanih delov praviloma zahtevajo menjavo vse elektronike.

V Metalki Commerce se bodo prednostno lotili zamenjave energetskega sklopa s sodobno toplarno, ki bo na dolgi rok omogočala kakovostno pripravo industrijske pare. Novo toplarno pa bodo postavili na novem mestu v središču kompleksa, so še sporočili.

Straško lesno-predelovalno podjetje Novoles je leta 2011 zaposlovalo več kot 500 ljudi, od maja tega leta pa je v stečaju.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste